A nemi szervek herpesze

Szerző: Szimpatika
A herpeszhólyagokat a bárányhimlővel rokon Herpes Simplex vírus okozza. Leggyakrabban a száj környékén, illetve a fül és az orr vonala alatt hólyagosodik fel a bőrfelület. Néhány napon belül a hólyagok kifakadnak és varasodnak.

Egy hasonló vírus okozza a nemi szervek herpeszét. A kórokozó először csak lappang a bőrben, majd a testhőmérséklet emelkedése következtében felélénkül. Kitörését mindig megelőzi egy lappangási szakasz, amikor a fertőzött terület érintésre viszket, érzékennyé válik. Ha nem kezelik azonnal, néhány órán belül kitör és leszáradásáig akár két hét is eltelik, szinte függetlenül attól, mivel kezeljük. A nemi szerveken jelentkező herpeszt nagyon nehéz kiirtani. Mindaddig vissza-visszatér, amíg a szervezetben nem képződik elég antitest, amely a kórokozót megöli. Nemi érintkezés útján fertőz, ha a bőr felszínén nyílt seb található.
Tulajdonképpen mindig jelen van a szervezetben ez a kórokozó, de peteéréskor, tehát a menstruációs ciklus közepe táján, meghűlés vagy influenza esetén, illetve túlzásba vitt napozáskor, a testhőmérséklet emelkedésének hatására aktivizálódik.

Aki a herpeszre hajlamos, kerülje az erős napsütést, használjon fényvédő krémet, kerülje a csókolózást és ne váltogassa gyakran nemi partnereit.

A leghatásosabbnak tartott receptre kapható gyógyszer a Zovyrax, amely gátolja a vírus szaporodását. Félóránként kell a bőrre kenni, közvetlenül az első tünetek észlelése után. Azonban ha az első néhány órában nem kezdjük el alkalmazni, később már nem fejti ki hatását.

A száj környékén található herpeszt megpróbálhatjuk alkohollal vagy fogkrémmel szárítani, illetve vazelinnal puhítani. Gyors javulást azonban ne várjunk.

A gyógyfüvek közül a mézfű, kamilla, a levendula és a mirha használatát szokták ajánlani.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!