Mersz tükörbe nézni a következő pohár után is?

Szerző: Szimpatika
A nők túlzott alkoholfogyasztásának az arcon jelentkező hatásait mutatja meg egy ideig még ingyen letölthető új okostelefon-applikáció.


A skót kormány megbízásából készült "ivótükör" elnevezésű fejlesztés célja, hogy megjelenítse a rendszeres és túlzásba vitt alkoholfogyasztás nyomán keletkező mélyebb ráncokat, pirosan izzó orcákat és a súlygyarapodást. A felhasználóról készített kép révén az alkalmazás érzékletesen szemlélteti, hogy az illető "kisebb pohárra váltással" miként befolyásolhatja arcának tíz évvel későbbi állapotát.

Az alkalmazás "varázstükre" pedig azt mutatja meg, hogy "mennyivel jobban nézne ki az illető a jelenben, ha valamivel kevesebb alkoholt fogyasztana". A skót kormány szerint, ahogyan a fogyni vágyók néha kisebb tányérra váltanak, úgy a nőknek is kisebb pohárméretre kellene átállniuk az alkoholfogyasztás visszafogása kedvéért. Az adatok szerint a Skóciában élő nők nagyjából 38 százaléka rendszeresen túllépi az ajánlott - heti 14 egységnyi - alkoholfogyasztási értéket - olvasható a The Daily Telegraph című brit lap internetes kiadásában. Skóciában az elmúlt húsz évben kétszeresére nőtt az alkoholfogyasztással összefüggő halálozások száma a 30 és 44 éves kor közötti nők körében, míg a krónikus májbetegség és májzsugorodás okozta halálozás aránya megháromszorozódott ennek a korcsoportnak az esetében az 1980-as évek közepe és vége közötti időszakhoz képest.

A skót egészségügyi miniszter, Alex Neil szerint bizonyítékok támasztják alá, hogy a rendszeresen alkoholt fogyasztó emberek többsége, különösen azok, akik otthon iszogatnak, nincsenek tisztában vele, valójában mekkora mennyiséget pusztítanak el. Mint hozzátette, a kampány remélhetőleg bizonyítja számukra, hogy az alkoholfogyasztási szokásokba bevezetett apró változtatások is milyen jótékony hatással lehetnek az egészségre és a közérzetre. Az általános orvosként dolgozó Samantha Robson hangsúlyozta, hogy nagyon sok nő nem gondol a féktelen ivászat hosszú távú következményeire, mint ahogy arra sem, hogy átlagosan több idejükbe telik a regenerálódás egy átmulatott éjszaka után, mint férfi társaiknak. Az alkalmazás március végéig ingyenesen letölthető Android-mobilokra. Rövidesen elérhető lesz az iPhone-változat is.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!