Számítsa ki, mennyi az ideális súlya!

Szerző: Szimpatika
Bár mindenki vágyik az ideális testsúlyra, annak megállapítása korántsem egyértelmű. Már csak azért sem, mert az egészséges súly számtalan tényezőtől függ. Hart Nikolett, az Oxygen Medical humánkineziológusa segít az eligazodásban.

A testsúlyt számos tényező befolyásolja

Az egészséges testsúly számításánál figyelembe kell venni a kort, a nemet, a testtípust, a csontsűrűséget, az izom-zsír arányt, az általános egészségi állapotot és a magasságot. Az utóbbi évtizedekben leginkább a BMI (testtömeg-index) használata terjedt el, amely, bár nagyon jó mérőszám, mégis inkább alkalmas a populáció átlagos súlyának mérésére, mint az egyének monitorozására. Hiszen akkor sem hasonlíthatjuk magunkat más emberekhez, ha ugyanazon neműek és magasságúak vagyunk – ettől még nem biztos, hogy ugyanaz számunkra az ideális testsúly. Ráadásul nemzetenként is különbözik az egészséges testsúly meghatározása: például Angliában és az USA-ban ez valamivel több, mint Belgiumban vagy Hollandiában.

A leggyakoribb mutatószámok

BMI

A testtömeg-indexet az adott személy súlyából és magasságából számíthatjuk ki. A testsúlyt elosztjuk a méterben megadott magasság négyzetével, így jön ki az a mutatószám, amely elhelyezhető egy skálán. A leginkább elfogadott skála szerint 
- 18,5 alatt túl alacsony, 
- 18,5 és 24,99 közt ideális a testsúly; 
- 25 és 29,99 túlsúlyos, 
- 30 fölött elhízott, 
- 40 fölött pedig erősen elhízott egy személy. 

A BMI hátránya, hogy nem veszi figyelembe a testösszetételt. Egy ugyanolyan magas és ugyanolyan súlyú profi sportolónak és egy sosem mozgó személynek lehet akár ugyanannyi a BMI-je, mégsem hasonlíthatók össze testük eltérő zsír-izom aránya miatt. Vagy például egy csontritkulásban szenvedő személynek alacsonyabb lesz a BMI-je, mint egy hasonló súlyú és magasságú egészséges embernek, ám az előbbi mégsem mondható egészségesebbnek az utóbbinál.

Derék-csípő arány

Ezt a mutatószámot úgy kapjuk meg, hogy a derék legkarcsúbb részénél mért adatot elosztjuk a csípő legszélesebb részénél mért értékkel. Az eredmény értékelése különbözik nőknél és férfiaknál: 
- nőknél a 0,80 alatti arány azt jelenti, hogy nagyon kicsi a szív- és érrendszeri eredetű betegségek rizikója, a 0,80 és 0.89 közti arány ezt közepesre becsüli, a 0,90-nél nagyobb érték pedig magas kockázatra utal;
- férfiaknál a 0,90 alatti szám jelenti a kis kockázatot, a 0,90 és 0,99 közti arány a közepes és az 1 feletti arány a magas rizikó jelenlétét.

Ez azt is jelenti, hogy az alma típusú elhízás nagyobb kockázati tényezőt jelent számos betegség, többek közt a szív- és érrendszeri problémák szempontjából, mint a körte alkat. Ugyanakkor, bár a derék-csípő arány az egyik legjobb mérőszám az ideális súlyra nézvést, és a betegségek rizikójának előrejelzésére is alkalmas, nem veszi tekintetbe a személyek teljes testzsír-százalékát és a zsír-izom arányt.

Testzsír-százalék

Ha egy személy testének teljes zsírmennyiségét elosztjuk a magasságával, megkapjuk a testzsír-százalékot. (A zsírmennyiség mérése csakis professzionális eszközökkel lehetséges.) A testben raktározott zsírok tartalmaznak esszenciális és tárolt zsírokat is. Előbbiek a túléléshez szükségesek, és a nőkben nagyobb arányban vannak jelen (10-13%) mint a férfiakban (2-5%). Ezek a zsírok valójában zsírraktárak is, amelyek nem csupán felesleget jelenthetnek, de bizonyos százalékukra szükség van, hiszen védik a belső szerveket is. A testzsír-százalék alakulása szintén jelzi az ideális testsúlyhoz való viszonyt: 
- fitt férfiaknál az arány 14-17%, fitt nőknél 21-24%, 
- elfogadható az arány, ha a férfiaknál 18-25 %, a nőknél 25-31 % a testzsír, 
- túlsúlyt jelez a férfiaknál a 26-37%, a nőknél a 32-41%, 
- elhízásról beszélünk, ha a testzsír-százalék a férfiaknál több, mint 38%, a nőknél több, mint 42%. 

A  BMI-től eltérően a testzsír-százalék figyelembe veszi a test összetételét, tehát nem lehet azonos két hasonló súlyú és magasságú, de eltérő edzettségű embernél.  
Hart Nikolett, az Oxygen Medical humánkineziológusa szerint tehát a BMI-n kívül érdemes figyelembe venni a másik két értéket is. Ám ha egyik mutatószám sem tűnik optimálisnak, vagy akár csak nem tetszik a tükörképünk, egy személyre szabott életmód-programmal elérhetjük mind az ideális testsúlyt, mind a tökéletes egészséget.

forrás: OrvostKeresek.hu

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!