Harc a játékokkal - Apaszemmel: Legó-trauma

2013. 02. 02.
Szerző: Szimpatika
Mostanában szerencsére úgy alakult, hogy nagyon sok zenei munka talált meg. Ennek az előnye, hogy tényleg más a hangulatom ahhoz képest, mint amikor a „polgári” munkámat végzem nap mint nap reggel nyolc és este hat között. Persze van ennek árnyoldala is, hiszen a próbák általában az esti időszakban vannak, és lényegében a fellépések is – na jó, leszámítva a gyermekműsorokat.

Az egyik ilyen éjszakai hazaérkezésem alkalmával sajnos rájöttem, hogy van ezeknek egy visszatérő koreográfiája, amelynek része egy mindig ismétlődő, ámde mégis kiszámíthatatlan jelenség.
Hangszerekkel felrakodva csendben nyitom az ajtót, lepakolom a dolgaimat, majd át kell osonnom a nappalin, amiben nem szeretnék teljes kivilágítást csinálni, mert akkor esetleg felébrednek a szomszédos szobákban alvó családtagjaim. Ez a helyiség nálunk éjjel-nappal egy akadálypálya, a késői órákban annyi nehezítéssel, hogy nincs világítás sem. Amikor végre elérek a konyhai villanykapcsolóig zaj nélkül, fellélegzem: „Megcsináltam!” Ma is átjutottam úgy, hogy nem léptem bele Dávid műanyag elektromos gitárjába. Egy kis idő múlva lopakodás tovább, és irány a fürdő. Menet közben persze, hogy megszólalt egy gumikacsa, de a dráma a mosdóban várt rám. Valami iszonyatosan megszúrja a lábam, szinte átlukasztja. Ordítva káromkodnék, de nem lehet, mert mindenki alszik, meg hát amúgy is... Eddig még nem írtam róla, hogy a legszörnyűbb élmény forrása az amúgy „édes” gyermekvállalásban az ottmaradt egy(!) darab legóháztető-csücsök. A napközbeni váratlan belelépésnél pedig már csak az borzalmasabb, amikor az ember ugyanezt a játékdarabot éjjel, ébredés után kapja telibe mezítláb, félálomban.

A szakirodalom a fenti jelenséget „Legó-traumának” nevezi, ami minden esetben káromkodással, sziszegéssel és egylábon ugrálással jár. Az „Éjszakai Legó-trauma” jellegzetssége a cenzúrázatlan káromkodás nagyon halk, suttogó hangon. (Forrás: K. D.: Őszintén a szülői szerep árnyékos oldaláról)

A hangot adó játékok szintén kisebb lelki károsodást jelenthetnek a szülő számára, ráadásul ezek hosszabb távú – bár lassabb és kisebb kirohanásokkal járó – roncsolást visznek végbe az idegrendszerben, mint az előbb említett „Legó-trauma”. Ezért tőlünk zenélős, beszélős vagy ugatós játékot nem kapnak a gyerekek. Sajnos azonban a rokonok néha bedőlnek a csábító kirakatok ajánlatainak. Igaz, csak azok, akik éppen nem 0–7 év közötti gyermekeket nevelnek. Bár amikor mérges vagyok a húgaimra, akkor felbuzdítom az ő gyerekeiket, hogy nyugodtan vigyék haza kipróbálni, játsszanak vele kedvükre. Ilyenkor én, a „szemét” apa, még a saját gyermekeimet is meggyőzöm: „Dávidkám, hadd vigye el a Samu ezt a szirénázó izét, jövő héten visszahozza. Tudod, csak az igazán nagy gyerekek tudják ilyen rendesen kölcsönadni a játékukat az unokatestvérüknek.”

Mondhatom, borzalmas apa vagyok!

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!