A herpesz természetes kezelése

2013. 02. 17.
Szerző: Szimpatika
A herpesz rendkívül fájdalmas, napokig, hetekig sok kellemetlenséget okozó bőrleváltozás, mely a téli hónapokban különösen sokakat érint. Sajnos nem ritka a gyakori kiújulás és a gáttájékon történő megjelenés sem. A nők mintegy egyharmadánál szinte minden hónapban a menzesz környékén megjelenik az ajak körül egy vagy több kis aprócska égő hólyag. Sokan gondolják azt, hogy ennek gyomorrontás lehet az okozója. De hogy így van-e, illetve hogy mit is tehetünk a kiújulás megelőzése és a meglevő herpesz gyorsabb gyógyulása érdekében, kiderül az alábbiakból.

Herpeszes bőrelváltozást különféle herpeszvírusok okoznak: az ajkakon megjelenő hólyagokat a herpes simplex, a nemi szerveken kialakulót a herpesz genitalis, a törzsön és arcon kifejlődő hólyagokat pedig a herpes-zoster nevű vírus idézi elő. Ez utóbbi a gyermekkorban bárányhimlőt, felnőtteknél övsömört vált ki.


A vírusok cseppfertőzés és direkt kontaktus útján jutnak a szervezetbe, ahol gyulladást és savós bennékű hólyagok létrejöttét váltják ki. A fertőzés általában egy-két hét alatt hegmentesen gyógyul, övsömör esetén viszont még hosszabb ideig jelentős fájdalom maradhat vissza. Mivel a vírusok végérvényesen befészkelik magukat az idegsejtekbe- és dúcokba, könnyen és gyorsan aktiválódhatnak újra, ha az immunrendszer legyengül. Nem ritka a kiújulás nagyfokú stressz, erős napfényhatás, fertőző és daganatos betegségek melléktüneteként, nőknél pedig különösen gyakori a menstruáció környékén.

Fájdalmas hólyagok

A legenyhébb tünetekkel az ajakherpesz jár, ez is gyógyul a leggyorsabban. Természetesen az ajkakon kívül az arc egyéb területén is megjelenhetnek apróbb vagy nagyobb kiterjedésű hólyagok. Bevezető tünetként viszketés, égés jelentkezik, majd a 2. napon megjelenik a szalmasárga váladékkal teli hólyagcsa, és miután ez kiürül, pörk képződik és a gyulladás lassan megszűnik.

Az övsömör hólyagjai gyakran szinte észrevétlenül fejlődnek ki, csak a nagy fájdalom miatt tűnik fel, hogy valami nincs rendben, sokszor a panaszok jelentkezésekor a bőrelváltozásnak már nyoma sincs. Az övsömör többnyire féloldali, de előfordulhat a test teljes körfogatára történő kiterjedés is. A heves, égő jellegű, nehezen enyhíthető fájdalom akár hónapokig is megmaradhat. Ha a herpes zoster az arcon jelenik meg –és főleg, ha a szemre is kiterjed –, szinte elviselhetetlen fejfájást idéz elő. Nem ritka ilyenkor a szaruhártyafekély keletkezése sem. Az övsömör idősebb korban gyakran daganatos megbetegedések kísérő tünete, ezért kialakulása esetén feltétlen alaposabb kivizsgálásra lehet szükség.

Nagyon kellemetlen természetesen a herpes genitalis is, hiszen csak hosszabb idő alatt gyógyul meg az elváltozás, sőt, akár kis heg is maradhat a nyálkahártyán, és rendkívül gyakori a kiújulás.

Mikor keressük fel az orvost?

Ha az elváltozás nagy kiterjedésű.

Ha a törzsön, az arcon vagy a gáttájékon jelenik meg.

Ha heves fájdalommal jár.

Ha gyakran kiújul.

Ha más immunológiai eltérés gyanúja is felmerül.


Hogyan kezelhetjük a bőrt?

A herpeszt általában tünetileg szokás kezelni. Külsőleg szárító hatású pasztákat (cinkpasztát), fertőtlenítő és gyulladáscsökkentő lemosásokat alkalmazunk. Az utóbbiakhoz javasoljuk a grépfrútmagkivonatos vagy a teafaolajos ecsetelést, hiszen mindkét anyag erélyes vírusölő is. A borsmentaolaj kitűnő fertőtlenítő és szárító hatású, a körömvirág pedig jó gyulladáscsökkentő és hámregeneráló. Este kevés mentolos fogkrémhez tegyünk még egy-két csepp borsmentaolajat, vagy ecseteljük a hólyagokat többször mentolos alkohollal, a környezetét pedig kenjük be vékonyan körömvirágkrémmel, hogy ne száradjon és repedezzen ki túlzottan az ép rész. A citromfű is nagyon jó vírusölő, nem véletlen, hogy ez a herpesz elleni ecsetelők egyik fő komponense. Leggyorsabban akkor érhetünk el eredményt, ha már az égő érzés jelentkezésekor elkezdjük a kezelést: ezzel csökkenthető a kiterjedés és a szóródás esélye is.

Egyes gyógyszertári krémek vírusölő hatású aciclovirt tartalmaznak, ezek időben elkezdett használatával felgyorsíthatjuk a gyógyulást.

Ne tapogassuk túl gyakran az érintett bőrterületet, és lehetőleg a helyi kezelések után azonnal mossunk kezet, mielőtt máshova nyúlnánk, a herpeszvírusok ugyanis könnyen befertőzhetnek más területeket is.

Természetes vírusölők

Fokhagyma

Vöröshagyma

Borsmenta

Citromfű

Körömvirág

Grépfrútmagkivonat

Teafaolaj

Alma

Zöld tea

 

Belső segítség

Legfontosabb az immunrendszer megerősítése, támogatása:

Igyunk sok folyadékot. Immunerősítésre legjobb a gyümölcslé: grépfrút, narancs, kivi, alma és sárgarépa frissen préselt és hígított levéből naponta 3-4-szer 2 decilitert fogyasszunk el.

Az ellenállóképességet fokozza a körömvirágból, csipkebogyóból, hársfából, legyezőfűből és citromfűből készült gyógytea: legalább 4-5 csészényit igyunk meg 10-14 napon keresztül.

Együnk vitamindús ételeket: sok C-vitamint tartalmaznak a savanykás és déli gyümölcsök, a paprika, A-vitaminban dúsak a sárga és a piros színű zöldségek és gyümölcsök (sárgarépa, sütőtök, paradicsom, sárgabarack kukorica), rengeteg E-vitamin található a szójában, a hidegen sajtolt növényi olajokban, szelénhez pedig elsősorban a fokhagymából, vöröshagymából, gumós zöldségekből és a káposztafélékből juthatunk hozzá.

A tönköly és a teljes őrlésű gabonák sok B-vitamint, ásványi anyagot és nyomelemet tartalmaznak. Ennek köszönhetően védik az idegsejteket, támogatják az immunrendszert. A tönköly tiocianátot is tartalmaz, amely az egyik legkiválóbb gabonaféleség az ellenállóképesség fokozására.

Aciclovir tartalmú tablettákat csak súlyos esetben és lehetőleg csak a tünetek idején szabad szedni, hogy a vírusok ne szokhassanak hozzá.

A propolisz és a virágpor szintén nagyon jó immunstimuláló. Szedhetjük őket kúraszerűen, a propoliszt pedig külsőleg ecsetelésre is használhatjuk.

A méz nemcsak belsőleg ajánlható, hanem szárító hatása miatt rá is kenhetjük a kis hólyagokra.

A vitamindús ételek mellett ajánlatos átmenetileg nagyobb adagban vitaminokat is szedni 3-4 hétig. Legfontosabbak a C-és a B-vitaminok (pl. Milgamma).

Az enzimek (pl. bromelain, papain, amiláz, tripszin) az immunrendszer azon elemeit aktiválják, melyek segítenek a vírusok hatástalanításában. Nagy adag enzimmel a herpes zoster okozta heves fájdalmak radikálisan csökkenthetők.

Ha az immunrendszer nagyon legyengült, sokat segíthet a vér-oxigenizációs kezelés (H.O.T.). Ennek során 50 ml vért veszünk le, majd oxigénnel dúsítjuk, UV-C fénnyel besugározzuk, és a vénán keresztül visszaadjuk. Hatására felgyorsul az immunsejtek termelődése, és roboráló hatású is. Főleg kiterjedt folyamatoknál, nagyfokú immungyengeség esetén ajánlott hetente 2-3-szor, 4 héten keresztül.

Amikor a vitaminok nem jól szívódnak fel, vagy túl nagy a hiány, és a szervezet vitaminraktárai is nagyon kiürültek, vagyis nagyon sok idő telne el, míg rendesen „feltankolhatjuk” a szervezetet, akkor sokat lendíthet egy vitamin-infúziós kúra. Ennek során megadózisú vitaminkoktélt kapnak a betegek – esetleg gyógynövénykivonatokkal, aminosavakkal és homeopátiás szerekkel kombináltan.

Talán kicsit idegenül hangzik, ám annál hatásosabb a sajátvér-injekciós kezelés. Ennek során 1-2 ml vénából levett vérhez immunerősítő gyógynövénykivonatot és/vagy homeopátiás injekciót keverünk, majd jól összerázzuk, és farba visszaadjuk. A herpeszek minden fajtájánál a leghatékonyabb és leginkább bevált módszer. Segítségével akár 1-2 évig is teljesen tünetmentesen lehet élni – noha a herpeszvírusok semmivel nem irthatók ki a szervezetből. Egy kúra 5-10 injekcióból áll, ismétlésre elsősorban akkor van szükség, ha az immunrendszer valami miatt legyengül, és szeretnénk megelőzni a hólyagok kiújulását, vagy ismét kezelni a kívánjuk a visszatért hólyagokat.

Dr. Balaicza Erika

https://www.balaicza.hu

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!