Mire van szükségem?

Szerző: Szimpatika
Tudod, hogyan működnek a szükségleteid? Biztosan észrevetted már, hogy ha éhes vagy és fázol, nehéz az önmegvalósításra koncentrálni. „Mindent csak sorban, ahogy a psziché szeretné” – mondja Borsos-Kőszegi Erika pszichológus.

Az Abraham Maslow által felállított, szükségleteink hierarchiáját ábrázoló piramis legalsó szintjén az alapvető élettani szükségletek, például az éhség, szomjúság stb. helyezkednek el, majd a piramis csúcsa felé haladva egyre magasabb rendű motívumokkal találkozunk. Maslow szerint a piramis különböző szintjein található szükségletek csak akkor lépnek fel, ha az alattuk lévő szükségletek részben kielégítettek. Például a piramis második szintjén található biztonság iránti szükséglet csak akkor jelenik meg, ha az alsó szinten lévő fiziológiai szükségletek legalább részben ki vannak elégítve.

A piramis csak az emberre jellemző szükségleteket is tartalmaz: ilyenek a kognitív és az az esztétikai szükségletek, illetve a megbecsülés és az önmegvalósítás szükségletei. Az önmegvalósítás alatt a bennünk lévő lehetőségek kiteljesedését érti. A Maslow által elképzelt hierarchia azonban nem minden esetben érvényesül, a motivációk ezen rendszere például nem magyarázza meg az éhező tudósok vagy az éhségsztrájkot folytatók viselkedését, akik alapvető szükségleteiket alárendelik egy magasabb szükségletnek.

Ahhoz, hogy a pszichés alapfunkciói működjenek, az egészséges léleknek minden esetben el kell érnie az önbecsülés szintjét

 

forrás:  https://szocialterapia.blogspot.hu

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!