Mi is az az immunrendszer?

2013. 03. 04.
Szerző: Szimpatika
Az immunrendszer a szervezet eszköze a baktériumok és az egyéb testidegen anyagok elleni védelemre. Az immunrendszer alapvetően két fő egységből áll: az egyik, az úgynevezett humorális rendszer molekuláris szinten védi a szervezetet: működése során a testidegen anyagokkal szemben antitestek termelődnek, amelyek hozzákötődnek a testidegen anyagokhoz, majd eliminálják azokat a szervezetből. A másik, úgynevezett celluláris rendszer sejtszinten védi a szervezetet.

Ennek fő alkotói a T-lymphocyta sejtek, amelyek képesek közvetlenül is megtámadni a testidegen anyagokat. Az újszülötteknél csak azok az ellenanyagok biztosítják a szervezet védelmet, amelyeket a születés előtt a magzat az anyától kapott. A szervezet saját ellenanyagai és a T-lymphocyták csak azt követően válnak védelmezővé, miután megtörtént az első találkozás az idegen anyaggal. Ez az alapja a védőoltásoknak is, ugyanis a testidegen anyagok (úgynevezett antigének) bejuttatásával megadják a lehetőséget az immunrendszernek, hogy felismerje a legyengített vagy inaktivált formában lévő, egyébként kórokozó baktériumokat vagy vírusokat. A szervezet ezt követően védetté válik, és amikor legközelebb ismét találkozik a mikroorganizmussal, már hatékonyan képes védekezni ellene.

A szervezet azonban nem csak a mikroorganizmusokkal szemben képes fellépni, hanem felismeri a testidegen szöveteket is. Van, amikor ez nem kívánatos: tipikus esete ennek a szervátültetés, amikor a transzplantált személy szervezete, illetve immunrendszere támadást indít a beültetett szerv, szövet ellen. Ezt a folyamatot hívják kilökődésnek. Ennek elkerülésére olyan gyógyszereket (úgynevezett immunszuppresszánsokat) adnak a szervátültetésen átesett személynek, amelyek csökkentik az immunrendszer aktivitását. (Erre elméletileg nincs szükség abban az esetben, ha a transzplantált személy és a szervadományozó egypetéjű ikertestvérek.)
A daganatos sejtek néha eléggé különböznek a normál sejtektől, így az immunrendszer képes felismerni és megtámadni őket. Sajnos az immunválasz önmagában rendszerint nem elég ahhoz, hogy megakadályozza a daganat metasztatizálódását (szétszóródását) a szervezetben.

forrás: www.labtestonline.hu

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!