Rövidesen egy tüdőgyulladásba újra belehalhatunk?

Szerző: Szimpatika
Európában egyre nagyobb problémát jelent, hogy az egyes kórokozók ellenállóvá válnak a legerősebb antibiotikumokkal szemben is. A járványügyi szakemberek az antibiotikumok helyes és visszafogott alkalmazását javasolják.

Az európai járványügyi központ (ECDC) vizsgálata szerint növekszik a gyógyszerrezisztens, ún. klebsiella pneumonia baktériumok aránya Európában. A tudatosságra hívja fel a figyelmet a 2008-ban életre hívott Európai Antibiotikum Nap, amelyet pénteken immár negyedik alkalommal rendeznek meg.

A gyakran alkalmazott gyógyszerekkel szemben kialakuló rezisztencia régóta ismert jelenség. Az ECDC közleménye szerint több európai országban a klebsiella pneumonia baktérium 15-50 százaléka ellenáll a carbapenem nevű antibiotikumnak – ezt a különösen erős gyógyszert csak súlyos fertőzés esetén alkalmazzák.

A klebsiella pneumonia az egészséges bélrendszerben telepszik meg, a gyenge immunrendszerű – elsősorban kórházban fekvő – embereknél súlyos fertőzést, például tüdőgyulladást vagy húgyúti fertőzést idézhet elő. 2009 óta gyorsan növekedett a rezisztens klebsiellabaktériumok aránya – ilyen irányú fejlődést mutattak ki 2010-ben Magyarországon, Ausztriában, Cipruson és Olaszországban is.

Az antibiotikumok helyes és visszafogott alkalmazását javasolja megfelelő stratégiaként az ECDC. Több tanulmány kimutatása szerint a kórházakban az antibiotikumok adása az esetek csaknem ötven százalékában szükségtelen. A gyógyszerek megfontolt adagolása viszont a prevenció részét képezheti. A kórházi fertőzések terjedésének visszaszorítására továbbra is a leghatásosabb mód a higiéniai szabályok betartása, egyik legfontosabbként az, hogy a kórházi személyzet rendszeresen mosson kezet – állítja az ECDC.

 

forrás: MTI

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!