Mit esznek a közétkeztetésben gyerekeink

Szerző: Szimpatika
2013 januárjában a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) megkezdte a gyermekek közétkeztetéséből származó ételek akkreditált laboratóriumi érzékszervi vizsgálatát. A hivatal célja, hogy felhívja a figyelmet a gyermekek közétkeztetésének fontosságára és az ebben jelentkező kedvezőtlen folyamatokra. A vizsgálatokat a hatóság folyamatosan végzi majd, amelynek eredményeit a NÉBIH saját honlapján rendszeresen elérhetővé teszi.

Az élelmiszereket a fogyasztók elsősorban azoknak az érzékszervekre ható tulajdonságaik (megjelenésük, színük, illatuk, állaguk és ízük) alapján ítélik meg. Nincs ez másként a gyermekek esetében sem: ők is csak a jóízű, érzékszerveik számára elfogadható ételeket fogyasztják el.


Ha a közétkeztetésben költségesen (szervezetten, tervezetten, biztonságosan stb.) előállított ételeket a fogyasztók érzékszervi okok miatt elutasítják, akkor – amellett, hogy pazarlásról van szó – az ellátás nem éri el a célját, hiszen a gyermekek éhesek maradnak.

Az utóbbi időben megszaporodtak a gyermekek közétkeztetésében felszolgált ételek minőségét kifogásoló bejelentések, panaszok. Mindezek miatt a NÉBIH és egyes megyei kormányhivataloknál az élelmiszerlánc felügyeletét ellátó igazgatóságok 2013. január közepén a gyermekek közétkeztetéséből származó ételek érzékszervi vizsgálatára koncentráló programot indítottak. A véletlenszerűen kiválasztott gyermekintézményekből a laboratóriumba érkezett ételeket – még az étel lejárati idején belül – képzett és akkreditált módszerrel vizsgáló bizottságok értékelik.

Az első vizsgálatok eredményei széles sávban mutatnak szórást: az ízletestől kezdve a jó ízűn át az érzékszervileg kevésbé elfogadhatóig.

A NÉBIH a gyermekek közétkeztetésével kapcsolatos panaszokat továbbra is fogadja, és arra ösztönöz mindenkit, hogy ezzel egyidejűleg az ellátási szerződésért felelős intézmény vagy annak fenntartója felé is jelezze panaszait.

A vizsgálati program eredményei megtekinthetők az alábbi linken.

 

forrás: Élelmiszer- és Takarmánybiztonsági Igazgatóság

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!