Mire jó a dió?

2013. 03. 11.
Szerző: Szimpatika
|
Címkék: Gyógynövények  dió 
Tavasszal üdezöld hajtásaiban gyönyörködhetünk, nyáron árnyas pihenőhelyet nyújt a koronája, ősszel vidám családi programot jelent terményének a szedése és feltörése, télen pedig a kedvenc süteményeink alapjául szolgál... Ez nem lehet más, mint a sokak által kedvelt dió, amelyet ugyan sokféleképpen használunk, mégis keveset tudunk kedvező étrendi és gyógyhatásáról.

A diót már az ókori görögök is ismerték: kutyaharapás gyógyítására és féregűzőként használták. A rómaiak is tisztelték, innen ered nevének (Juglans) jelentése „Jupiter makkja”. A közékorban elsősorban magját fogyasztották, emellett reuma és idegpanaszok ellen teát is készítettek belőle. Hazánk népi gyógyászatában gyakran alkalmazták a diót: belsőleg vértisztítóként, bél- és gyomorhurut ellen, külsőleg sebkezelésre.

A Budapesti Corvinus Egyetem Kertészettudományi karán működő Gyógy– és Aromanövények Tanszék kutatói a Traditional and Wild program (http://traditionalandwild.eu/hu/) keretében többek között az egyes gyógynövényekkel kapcsolatos tradicionális tudást, valamint az egyes növények hatóanyag-tartalmát vizsgálják. Kutatásaik tükrében lássuk, mit érdemes tudni a dióról.


Mi mindenre jó a dió?

A diólevél és a termésfal fő hatóanyagként juglont, flavonoidokat, cseranyagokat, kevés illóolajat és C-vitamint tartalmaz. A juglonnak igen erős festő hatása van, diófapácot készítenek belőle. Erős színező hatását magunk is tapasztalhatjuk diószedés közben, amikor a dió héja barnára színezi a bőrünket. A növény juglontartalmának tudható be allelopátiás hatása is: gátolja más növények fejlődését. Ezért a diófák közvetlen közelében általában nincs más fa, bokor, de gyakran a fű sem nő ki alattuk. A dió gyümölcse, azaz a magja is számos értékes anyagot tartalmaz: telítetlen zsírsavakat, fehérjét, ásványi anyagokat (Mg, K, Ca), és vitaminokat (E-, B-vitamin). Gyógyhatását tekintve többek között gyulladáscsökkentő, fertőtlenítő, összehúzó hatású.

És hogy mire használható még a dió és a diólevél?

Belsőleg:

Tea formájában fogyasztva elsősorban gyomor- és bélhurut, illetve hasmenés kezelésére használják.

Elkészítése:

1,5 dl forró vízhez adjunk 1,5 g szárított diólevelet, 3-5 perc állás után szűrjük le. Napi maximum 1-3 csészével javallott. Gyomorfekélyben szenvedők ne használják!

A dió fontos élelmiszeri alapanyag: magját nemcsak nyersen, pörkölve, olaj formájában fogyasztják, de likőr, pálinka, lekvár is készíthető belőle, éretlen zöld terméseit pedig gyakran befőzik vagy szörpöt készítenek belőle. Magja és a magjából sajtolt olaj érvédő, érelmeszesedést gátló, csökkenti a koleszterinszintet és antioxidáns hatású.


Külsőleg:

Forrázat: a diólevél forrázatát borogatás formájában, illetve lemosásra használják fekélyek, kelések, ekcéma, akne, gyulladásos sebek gyógyítására, továbbá izzadás ellen. Ezenkívül gargalizálószerként hatások torokgyulladás esetén, ülőfürdőként pedig aranyér kezelésére jó. Amikor külsőleg használjuk, töményebb forrázatot kell készíteni. Ekkor 5 g száraz drogra (diólevélre) 2 dl forró vizet öntünk, és 20-30 percen át állni hagyjuk, majd leszűrjük.

Az elkészült oldattal gargarizálhatunk, illetve ülőfürdőként használhatjuk. Jobb higítás nélkül használni, azonban szükség esetén, például ha csípi valakinek a bőrét, 2-3-szoros oldattá higítható.


Kozmetikumok: a dió felhasználásával kozmetikumok is készülnek, egyes hajfestékek, napozóolajok a juglon átalakulási termékeit tartalmazzák. 

A szárított a dió hajfestésre házilag is haszlálható. Festőanyagot kétféleképpen készíthetünk:

- a
termésfalból, vagyis a dió héjából teát készítünk tetszés szerinti arányokkal, de fél liter vízhez legalább 5-6 diót adunk. Egy napig állni hagyjuk, majd ezt visszük fel a nedves hajra, 20-30 percig rajta hagyjuk és végül kimossuk belőle;

- a porrá tört diókopácsot (vagyis a dió zöld, megszárított és porrá tört héját) annyi forró vízzel keverjük el, hogy tejfölszerű, könnyen kenhető masszát kapjunk, ezt a pépes masszát a hajra kenjük, 20 percig rajta hagyjuk, majd gondosan kimossuk belőle.

Folyamatos használata hosszú időn keresztül ellenjavallott, a juglon esetleges sejtkárosító hatása miatt.

forrás: http://traditionalandwild.eu/hu

Szóljon hozzá!

Júliusi AKCIÓ

A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a (beteg)tájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!
* A kockázatokról olvassa el a használati útmutatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát!

Aktuális magazinunk

Magazin címlap Megjelent a Szimpatika magazin 2014. júliusi száma!

Ingyenes magazinunkat kérje gyógyszerészétől a Szimpatika emblémával ellátott gyógyszertárakban! A korábbi számokat ide kattintva érheti el!

Legutóbbi hozzászólások

A szelénhiány tünetei és következményei

Számos vizsgálati eredmény alátámasztja, hogy fordított arányosság van a vér szelénszintje és különböző rosszindulatú daganatok, ...
vavak
tegnap 22:06
A leg végén.fáradság,gyengeség,letargia,nemi vágy csökkenés.

Ideje leszokni a fehér kenyérről

Ma már sokan szinte irtóznak a fehér kenyértől, a hántolt rizstől vagy a fehér lisztből készült tésztától, míg mások el sem tudják ...
bobo
tegnap 21:46
már majdnem hetvenéves vagyok, mindig fehérkenyeret ettem és most is csak 65 kg vagyok. akkor hol itt az igazság.

A cukorbetegeknek legújabban ajánlott diéta

Megdőlt a cukorbetegeknek évek óta ajánlott „húst hússal” diéta elmélete, helyette a rostokban és keményítőben gazdag étkezés ...
Angelika
2014. 07. 27. 12:46
Én 20 évig voltam 2 típusú ,inzulinnal kezelt cukorbeteg,de egy diétával sikerült megszabadulnom a betegségemtől.Akit érdekelne ez a diéta ...

A fülzúgás okai és kezelése

A fülzúgás vagy a fülcsengés sokak életét megkeseríti, mivel visszatérő vagy szűnni nem akaró formában jelentkezik. Csendes ...
László
2014. 07. 27. 10:43
Nekem KB 40 éve csilingel zakatol a fülem, eleinte infúzióval lehetett javitani rajta, megmondta egy doktor nem lehet rajta segíteni ez csak ...

Gyógykeverék érszűkületre, meszesedésre

Ezt a gyógyhatású kombinációt a német természetgyógyászatban már nagyon régóta elismerik és alkalmazzák. Ha a szívkoszorúerek vagy az ...
Anikó
2014. 07. 27. 09:33
És honnan vegyek vegyszermentes fokhagymát?

A magyar egészségügy jövője

A Heim Pál Alapítvány és a Napi Gazdaság kiadó a Magyar Tudományos Akadémia székházában teltházas részvétel mellett tartotta meg I. ...
nagymama
2014. 07. 24. 17:52
egészen erkölcstelen és felelőtlen tevékenység folyik az egészségügy több területén is, de aki a gyermekek közt is így végzi ...

Az ízületkopás gyógyítása felszínpótlással

Az ízületkopás az egyik leggyakoribb betegségnek számít ma Magyarországon. Általában sérülések, gyulladások, veleszületett kóros ...
Maurer Imréné
2014. 07. 23. 14:21
14 éve járok térdemmel kezelésre, de erről a lehetőségről még szó sem esett soha! Csak protézis beültetésről, Új-Zealandi ...

Ingyenes fogorvosi beavatkozások

Egy tökéletes, hófehér fogsor az életben fél siker. Legyen szó ismerkedésről, állásinterjúról, vagy üzletkötésről. A mosoly mögül ...
Katka
2014. 07. 23. 10:37
Kedves Horváth Lajosné! Na és? Ez semmire nem mentség. Ahogy oly sok minden máson, úgy ezen is változtathatott volna már Orbán. Visszafelé ...

Jó-, vagy rosszindulatú? A prosztatamegnagyobbodás vizsgálata

A prosztatamegnagyobbodás az életkorral együtt járó, természetes folyamat, de a tünetek nagymértékben ronthatják az életminőséget. Sokan ...
Bajor László Gyula
2014. 07. 22. 21:55
A PSA sem ad biztos diagnózist, sőt a prosztatából vett szövet minta sem. Sajnos. Nem szabad abbahagyni idős korban sem a prosztata ...

Mi hizlal jobban: a vaj, a margarin, a zsír vagy az olaj?

Zsír nélkül lehet főzni, csak éppen nem érdemes. Az ételek összetevőinek ízét ugyanis a zsírok emelik ki. Zsírok nélkül az ételek ...
Martinek Vilmos
2014. 07. 21. 10:12
Bármi hízlal, ha eszel hozzá kenyeret, vagy megédesíted cukorral. :) És semmi sem hízlal, ha sikerül az életedből kiküszöbölni a ...