Mire jó a dió?

2013. 03. 11.
Szerző: Szimpatika
|
Címkék: Gyógynövények  dió 
Tavasszal üdezöld hajtásaiban gyönyörködhetünk, nyáron árnyas pihenőhelyet nyújt a koronája, ősszel vidám családi programot jelent terményének a szedése és feltörése, télen pedig a kedvenc süteményeink alapjául szolgál... Ez nem lehet más, mint a sokak által kedvelt dió, amelyet ugyan sokféleképpen használunk, mégis keveset tudunk kedvező étrendi és gyógyhatásáról.

A diót már az ókori görögök is ismerték: kutyaharapás gyógyítására és féregűzőként használták. A rómaiak is tisztelték, innen ered nevének (Juglans) jelentése „Jupiter makkja”. A közékorban elsősorban magját fogyasztották, emellett reuma és idegpanaszok ellen teát is készítettek belőle. Hazánk népi gyógyászatában gyakran alkalmazták a diót: belsőleg vértisztítóként, bél- és gyomorhurut ellen, külsőleg sebkezelésre.

A Budapesti Corvinus Egyetem Kertészettudományi karán működő Gyógy– és Aromanövények Tanszék kutatói a Traditional and Wild program (http://traditionalandwild.eu/hu/) keretében többek között az egyes gyógynövényekkel kapcsolatos tradicionális tudást, valamint az egyes növények hatóanyag-tartalmát vizsgálják. Kutatásaik tükrében lássuk, mit érdemes tudni a dióról.


Mi mindenre jó a dió?

A diólevél és a termésfal fő hatóanyagként juglont, flavonoidokat, cseranyagokat, kevés illóolajat és C-vitamint tartalmaz. A juglonnak igen erős festő hatása van, diófapácot készítenek belőle. Erős színező hatását magunk is tapasztalhatjuk diószedés közben, amikor a dió héja barnára színezi a bőrünket. A növény juglontartalmának tudható be allelopátiás hatása is: gátolja más növények fejlődését. Ezért a diófák közvetlen közelében általában nincs más fa, bokor, de gyakran a fű sem nő ki alattuk. A dió gyümölcse, azaz a magja is számos értékes anyagot tartalmaz: telítetlen zsírsavakat, fehérjét, ásványi anyagokat (Mg, K, Ca), és vitaminokat (E-, B-vitamin). Gyógyhatását tekintve többek között gyulladáscsökkentő, fertőtlenítő, összehúzó hatású.

És hogy mire használható még a dió és a diólevél?

Belsőleg:

Tea formájában fogyasztva elsősorban gyomor- és bélhurut, illetve hasmenés kezelésére használják.

Elkészítése:

1,5 dl forró vízhez adjunk 1,5 g szárított diólevelet, 3-5 perc állás után szűrjük le. Napi maximum 1-3 csészével javallott. Gyomorfekélyben szenvedők ne használják!

A dió fontos élelmiszeri alapanyag: magját nemcsak nyersen, pörkölve, olaj formájában fogyasztják, de likőr, pálinka, lekvár is készíthető belőle, éretlen zöld terméseit pedig gyakran befőzik vagy szörpöt készítenek belőle. Magja és a magjából sajtolt olaj érvédő, érelmeszesedést gátló, csökkenti a koleszterinszintet és antioxidáns hatású.


Külsőleg:

Forrázat: a diólevél forrázatát borogatás formájában, illetve lemosásra használják fekélyek, kelések, ekcéma, akne, gyulladásos sebek gyógyítására, továbbá izzadás ellen. Ezenkívül gargalizálószerként hatások torokgyulladás esetén, ülőfürdőként pedig aranyér kezelésére jó. Amikor külsőleg használjuk, töményebb forrázatot kell készíteni. Ekkor 5 g száraz drogra (diólevélre) 2 dl forró vizet öntünk, és 20-30 percen át állni hagyjuk, majd leszűrjük.

Az elkészült oldattal gargarizálhatunk, illetve ülőfürdőként használhatjuk. Jobb higítás nélkül használni, azonban szükség esetén, például ha csípi valakinek a bőrét, 2-3-szoros oldattá higítható.


Kozmetikumok: a dió felhasználásával kozmetikumok is készülnek, egyes hajfestékek, napozóolajok a juglon átalakulási termékeit tartalmazzák. 

A szárított a dió hajfestésre házilag is haszlálható. Festőanyagot kétféleképpen készíthetünk:

- a
termésfalból, vagyis a dió héjából teát készítünk tetszés szerinti arányokkal, de fél liter vízhez legalább 5-6 diót adunk. Egy napig állni hagyjuk, majd ezt visszük fel a nedves hajra, 20-30 percig rajta hagyjuk és végül kimossuk belőle;

- a porrá tört diókopácsot (vagyis a dió zöld, megszárított és porrá tört héját) annyi forró vízzel keverjük el, hogy tejfölszerű, könnyen kenhető masszát kapjunk, ezt a pépes masszát a hajra kenjük, 20 percig rajta hagyjuk, majd gondosan kimossuk belőle.

Folyamatos használata hosszú időn keresztül ellenjavallott, a juglon esetleges sejtkárosító hatása miatt.

forrás: http://traditionalandwild.eu/hu

Szóljon hozzá!

Szeptemberi AKCIÓ

A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a (beteg)tájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!
* A kockázatokról olvassa el a használati útmutatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát!

Aktuális magazinunk

Magazin címlap Megjelent a Szimpatika magazin 2014. szeptemberi száma!

Ingyenes magazinunkat kérje gyógyszerészétől a Szimpatika emblémával ellátott gyógyszertárakban! A korábbi számokat ide kattintva érheti el!

Legutóbbi hozzászólások

A gyakori lábzsibbadás porckorongsérvet is jelezhet

Mindenkivel előfordul olykor, hogy ülés közben elzsibbadnak a végtagjai. Amennyiben ez a kellemetlen tünet ugyanazon a területen, rendszeresen ...
Bera Józsefné
tegnap 15:05
Nekem is térdproblémám van ,sőt ebből adódóan, folyadék -gyülem a térdárokban,amit meg kellene műttetnem,de halogatom amíg lehet.A ...

Szabaduljon meg a szemölcstől!

A szemölcsnek közel 50 típusa van, így korántsem egyértelmű, melyiktől milyen módon lehet megszabadulni. A szinte mindenkit érintő ...
fornosimne@gmail.com
2014. 09. 20. 14:49
Cukorbetegeknek, hogy szedik le?

A csalántea hatása az egészségre

Tibetben sok más hasznos, természet adta lehetőség között a csalánt is kiemelt gyógyhatású növényként emlegetik. Leveleit kiszárítva ...
Imre Mihály
2014. 09. 19. 13:53
Jó lenne egyértelműsíteni a napi adagot és használatának optimális idejét ( étkezés előtt, után, de, du,),valamint időtartamát.

A halláscsökkenés megelőzését fiatalon kell elkezdeni

Hangos zajoktól szenvedhet valaki munkahelyi környezetben is, de sokan a szabadidős tevékenységek közben jellemző túl hangos zenehallgatás ...
Sagyibó Lászlóné
2014. 09. 18. 09:27
T.Cím Sajnos ez igaz, mert az anyám és a férjem is olyan helyen dolgozott, gépek mellett és itthon bömböltették a tv-t és nekem már 5 ...

Csigolyameszesedés is okozhat derékfájást

A gerinc az emberi test egyik legfontosabb és egyben legérzékenyebb része. Az itt megjelenő elváltozások kínzó fájdalmat okozhatnak és ...
Balogh Natália
2014. 09. 17. 16:10
Köszi szépen! Nagyon jó cikk! Az orvosom 2 hónapja felhívta a figyelmemet, hogy nekem is kezdetleges gerincmeszesedésem van. Azóta ...

A candida-fertőzés felszámolása

A probiotikumok sokkal többre képesek annál minthogy javítják az emésztést, vagy elősegítik a bélrendszer egészséges működését. ...
Szimpatika
2014. 09. 16. 13:52
Kedves Deli Györgyné! A Szimpatika.hu oldalain található információk, szolgáltatások tájékoztató jellegűek, nem helyettesítik szakember ...

Adóvisszatérítés jár a cukorbetegeknek

Bizonyára sokan nem tudják, hogy adó-visszatérítés jár a cukorbetegeknek, akkor is, ha nem inzulinos kezelés alatt áll. Az ...
akarki:)
2014. 09. 15. 11:28
kulonbejaratu velemenynek.Az en faterom is vegigdolgozta az eletet,meg is az lett.Meg nem mindenki tud am egeszsegesen taplalkozni,hanem azt eszi ami ...

Érelmeszesedés elleni vakcina. Pro és kontra

A szív- és érrendszeri betegségek még mindig a vezető halálokok közé tartoznak. Egy magyar kutató érelmeszesedés elleni vakcináját ...
Gyalaii
2014. 09. 14. 09:24
Én is szeretném felvenni a szérumot, már 4 sztenten vagyok túl 52 évesen. Valaki tud segíteni? Kecskeméten vagy a környékén melyik doki ...

Ezért érdemes elkezdeni a szódabikarbóna-kúrát

Sok hozzáértő tartja úgy, hogy a betegségeket valójában a bennünk felgyülemlett méreganyag-lerakódások okozzák, és nagy lépéseket ...
Zsuzsánna
2014. 09. 13. 11:48
Kórházban, urulógiai osztályon mesélte egy beteg, hogy 2 hétig rendszeresen, reggel éhgyomorra langyos vízben felodva mokkáskanálnyi ...

Savanyú káposzta – a természetes multivitamin

A savanyú káposzta a magyar konyha népszerű alapanyaga, emellett a cukorbetegek számára egyfajta „jolly joker”, hiszen nyersen fogyasztva ...
Dr.Vuics Tibor
2014. 09. 12. 11:06
A gond az,hogy nem minden boltokban árult termék "savanyú káposzta",mert egy részük "savanyított káposzta",a kettő között óriási a ...