Kiút az önbeteljesítő jóslat csapdájából

2013. 03. 14.
Szerző: Szimpatika
Az önbeteljesítő jóslat szélsőséges példája az ismert vicc, amikor a nyuszika el akarja kérni az ollót a farkastól, de az úton addig hergeli magát, míg a végén esélyt sem ad a másiknak, hogy segítsen rajta. Ennél sokkal érzékenyebb helyzetekben is megtörténik velünk, hogy a hitünk, elvárásaink már eleve determinálják a tapasztalati lehetőségeinket.

Vajon milyen szerepe van ebben a jelenségben az önmagunkról kialakított képnek? Az ősi bölcsesség szerint azok a gondolatok, amelyekkel meghatározzuk önazonosságunkat, óriási hatással vannak arra, milyen tapasztalatokban lesz részünk. Évezredek óta ismételgetik ezt a bölcsek és a misztikusok – s nem véletlenül.

Az énkép nagyon fontos elem az emberi pszichében, azonban nagyon sokan nincsenek tisztában vele, mennyi bonyodalom származik mélyebb ismeretének hiányából. A legtöbb gondot az okozza, hogy az énkép szokásrendszere elmosódott, tehát legtöbbször nincs is tudatában az egyén annak, mennyire öntudatlan és reaktív tud lenni a személyiség. 
Pedig ebben jelenik meg mindaz, hogy milyen embernek tartjuk magunkat. Kapcsolódik hozzá egy hiedelemrendszer a világ törvényszerűségeiről, arról, hogy mi lehetséges és mi nem, mi az, ami követendő és mi az, ami elkerülendő.

Az elképzelések alapja az öntudatlanul az idegrendszerünkbe bevésődött program, melyet a tapasztalatok (sikerek és kudarcok, megaláztatások és győzelmek stb.) formálta gondolkodás és érzelemvilág alkot. A személyiség egy végtelenül bonyolult és összetett szokásrendszer, amely az énképben nyer formai megnyilvánulást. 

Amikor az önmagunkról kialakult hiedelem része lesz az énképnek, az valóságossá válik. Az idő múlásával már csak nagyon ritkán, vagy akár egyáltalán nem kérdőjelezzük meg a helyességét, s ebből indul ki minden cselekedetünk. Ez lesz a viszonyítási pont, amelynek függvényében létrehozzuk a személyes valóságunkat. Mi van azonban akkor, ha hibás ez a viszonyítási pont? Meg lehet változtatni?

A válasz egyértelmű: igen. Ha tehát életed bármely területén változást szeretnél, az énkép lesz a valódi változás területe, nem pedig a cselekedetek, és különösen nem a külvilág és a környezet. S hogyan lehet az énképet megváltoztatni? Semmiképpen sem erőfeszítéssel és akarattal – az csak elfojtáshoz és szenvedéshez vezet. Sokkal inkább éberséggel, szemlélődéssel és jelenléttel, melyek hatására tudatossá válnak az eddigi öntudatlan, reaktív szokások, melyek az énképet alkotják.

A 2. részben megtudhatjuk majd, hogyan is lehetséges ez.

Klikk: https://www.barakajoga.hu/ Gyuró Éva – Eiva

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!