Egyre több fiatal válik függővé: milyen következményei lehetnek a drogoknak?

Szerző: Szimpatika
Kutatások szerint a 15-18 éves német fiatalok nyolc százaléka túl sok alkoholt iszik, két százalékuk pedig rendszeresen használ illegális szereket, elsősorban kannabiszt.
A 15 év alattiaknál is erősen nőtt az alkohol- és a drogfogyasztási problémákkal küzdők száma, biztos adatok azonban nem állnak a szakemberek rendelkezésére – mondta Rainer Thomasius hamburgi pszichiáter a gyermek- és ifjúsági pszichiáterek társaságának országos kongresszusán Rostockban.


Az alkohol- és a kannabiszfogyasztás a fiatalokra veszélyesebb, mint a felnőttekre, agyuk szerkezete folyamatos változásban van ugyanis. A marihuána-fogyasztás egyik következménye, hogy ezeknél a fiataloknál az átlagos intelligenciaszint 100 pontról 94-re csökkenhet fiatal felnőttkorukra, ami memória- és tanulási zavarokhoz vezethet.

A változás az érzelmeket is érinti, gyakoriak a levertséggel járó hangulatzavarok – magyarázta. Hasonló eredménye van az alkoholfogyasztásnak a mértéktelen ivászat miatt. Nemzetközi tanulmányok már fiataloknál is olyan mértékű agyzsugorodási folyamatokat figyeltek meg, amelyeket eddig csak 50-60 éves alkoholistáknál tapasztaltak.

Olaf Reis rostocki gyermek- és ifjúsági pszichiáter óva intette a szülőket attól, hogy saját ifjúkori kannabiszfogyasztásukat összehasonlítsák a mai fiatalok generációjáéval. Ma az anyag THC-tartalma (tetrahidrokannabinol) négyszer nagyobb ugyanis, így ennek megfelelően magasabb a szenvedélybetegség kialakulásának kockázata is.

Forrás: MTI

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!