Világhírű cukorbetegek

2013. 03. 25.
Szerző: Szimpatika
Elvis Presley, Hemingway, Halle Berry, Sharon Stone és VIII. Henrik: a világ leghíresebb emberei közül is sokan küzdöttek, küzdenek a cukorbetegséggel. Egy biztos: a mozgás és a helyes táplálkozás csodákat tehet mindannyiunkkal a cukorbetegség elkerülésében, kezelésében.

A világ leghíresebb emberei közül is sokan küzdenek ezzel a betegséggel. Van, akinél a terhesség alatt jelentkezik a cukorbetegség (Salma Hayek), van, aki az 1-es (Nick Jonas, Bret Michaels, Halle Berry), és van, aki a 2-es (Larry King, Alec Baldwin) típussal küzd.

Erős Antónia
A listán szerepel még Elvis Presley, Sharon Stone, Elizabeth Taylor, Bryan Adams, Marlon Brando, Johnny Cash, Paul Cesanne, Ella Fitzegerald, Aretha Franklin, Gorbacsov, Ernest Hemingway, Marcello Mastroianni, Andrew Lloyd Webber és Ken Kesey, a Száll a kakukk fészkére c. regény világhírű írója. Feltehetően VIII. Hernrik angol király is cukorbeteg volt.

Magyarországon Somló Tamás, Hevesi Tamás, Erős Antónia, Demjén Ferenc a legismertebb cukorbetegek. Mellettük sokan vannak olyanok is, akik nem hozzák nyilvánosságra a betegségüket.

Halle Berry, a szép Oscar-díjas színésznő állítása szerint gyógyítható a cukorbetegség. A 41 éves sztár 1989 óta tudja, hogy cukorbeteg – azóta inzulinos kezelés alatt állt. Állítása szerint ő legyőzte 1-es típusú cukorbetegségét: drákói szigorúságú diétával, mozgással tartja karban cukorszintjét, és már nincs szüksége inzulinra.

Igaz lehet-e a hír? A szakemberek szerint képtelenség. Diétával, mozgással valóban sokat javíthat a beteg saját egészségén, de a betegség nem „tűnik el”, akár az 1-es, akár a 2-es típusról beszélünk – Hale Berry esetében tehát csupán hollywoodi pletykáról lehet szó.

A diabetológus szerint a cukorbetegség állandó orvosi felügyeletet kíván. „Nem hiszem, hogy a színésznőnek 1-es típusú cukorbetegsége lenne, hiszen az ún. inzulinfüggő diabéteszesek az életükkel játszanak, ha akár egyetlen napra is kihagyják az inzulinos kezelést. Abbahagyni az inzulint felelőtlen dolog, különösen a várandós kismamáknak, hiszen ezzel azt kockáztatnák, hogy a baba születési rendellenességekkel jön a világra” – monjda dr. Bettina Peter diabetológus.

Mindazonáltal a mozgás és a helyes táplálkozás csodákat tehet: akár 30%-kal is csökkentheti a diabétesz kialakulásának esélyét.

Amit még szem előtt kell tartani: méressék gyakran a cukorszintjüket, és ha magasabb a kelleténél, kérjenek szakmai segítséget. A cukorbetegek 50 százaléka nem akar tudomást venni a betegségéről, pedig az időben elkezdett kezelés nagymértékben csökkenti a súlyos szövődmények kialakulásának a veszélyét.

forrás: https://www.cukorbetegseg-kezelese.com

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!