A zsíros bőr ápolása

Szerző: Szimpatika
Amikor a nemi hormonokat termelő mirigyek aktivizálódnak, sok fiatal úgy érzi, hogy a bőre szinte zsírban fürdik. Ez mindaddig tart, amíg a hormonháztartás nem stabilizálódik. Hogy ebből végül zsíros bőrtípus alakul-e ki, az csak a felnőtté válás kezdetén derül ki.

Nem egyszerű a dolga annak, aki a zsíros bőrt elfogadhatóvá szeretné tenni. De bármilyen nehézkes legyen is a kezelése, óriási előnyei is vannak. 
Igen, ez valóban így van: a zsíros bőr viszonylag kevésbé érzékeny, ami többek között azt is jelenti, hogy a zsírtöbblet miatt nehezebben ráncosodik.

A bőségesen termelődő zsír jó minőségű védőréteget jelent, ami kevés nedvesség elpárolgását engedi, egyben ellenállóvá teszi a bőrt a káros külső hatások ellen és többek között a kívülről érkező káros anyagok bejutását is megnehezíti. Az évek előrehaladtával nem marad annyira zsíros a bőr, mint fiatalkorban: a 20. életév környékére már kevert bőrtípussá szelídülhet.

A fokozott zsírtermelődés a férfi nemi hormon túltermelődésében keresendő: ez a pubertáskor beköszöntekor a női szervezetben is elkezd termelődni, és faggyúmirigyeket nagyobb mértékű faggyútermelésre készteti. A faggyúmirigyek receptorai, amelyek a hormonokból érkező üzenetet átveszik, fokozott munkába kezdenek. A receptorok az egészen normális hormonüzenetekre is reagálhatnak erősebben vagy kevésbé erősen – intenzitásuk az egyén hajlamától függ. A legtökéletesebb arcápolás sem képes megváltoztatni az öröklött hajlamot, de fokozatosan csökkenthető a zsíros fény és a mitesszerek kialakulása, és finomítani lehet a pórusokat is.


A zsíros bőr ápolása

Esténként alaposan le kell tisztítani az arcot: a bőséges zsiradékot el kell távolítani, mert a zsiradékban baktériumok, porszemcsék tapadhatnak meg, amelyek könnyedén táptalajt szolgáltathatnak a különböző gyulladásos elváltozásoknak. Olyan arctejet, lemosót vásároljunk, amelyek jól tisztítanak és frissítő hatásúak: oldják a zsírt, de nem szárítják ki túlságosan a bőrt.

Tisztítás után hidratáló krémet, könnyű zseléket, vagy nagy melegben hidratáló arcvizeket is használhatunk, amelyek alkoholt is tartalmazhatnak.

Reggelente ugyanúgy tisztítjuk a bőrt, mint este, mert valószínű, hogy ugyanolyan zsíros reggelre a bőrünk, mint este volt. 

Heti 1-2 alkalommal bőrradírt is használhatunk, ezzel jobban leoldjuk a felszíni hámréteget, és jobban tud utána levegőzni a bőrünk.


Gyakran találkozhatunk a zsíros bőrtípus másik esetével, amikor a bőr felszíne tapintásra száraz, de mitesszer, esetleg egy-két gyulladt pattanás is található rajta. Száraz seborreának is nevezzük ezt a rendkívül csekély nedvességtartalommal, de fokozott faggyútermeléssel kombinált bőrtípust. A mitesszerképződés fő oka a pórusok elszarusodása, melynek során a zsírból és a szarusejtekből dugószerű képződmény, „faggyúdugasz” képződik, ami az ürülést gátolja.

Ha a mitesszereket közelebbről megvizsgáljuk, láthatjuk, hogy feketés, pontszerű faggyú található a pórusban. Ez főként a levegő oxigénjének hatására alakul így ki és színeződik feketévé. A mitesszeres bőrt csak körültekintő felpuhítás után szabad kinyomni, mert különben nagy károsodást, bőrsérülést okozhatunk, a mitesszer pedig mégsem jön ki.

Nyomkodás után mindenképpen fertőtlenítsük le a bőrt, hogy semmilyen szennyeződés ne tudjon a póruson keresztül bejutni. (Erre jó az enyhe alkoholos tonik vagy pórusösszehúzó kivonatot tartalmazó arcvíz, ill. a pórusösszehúzó pakolás.) Ha sok a mitesszer, mindenképpen forduljunk szakemberhez!


Tesztelje, hogy zsíros-e a bőre

A bőrét tisztítsa meg, de utána ne kenje be semmivel.
Várjon 1-2 órát, majd nézzen bele a tükörbe, és válaszoljon a következő kérdésekre:

– Lát-e zsírfényt a bőrén?

– Vannak a bőrén pattanások, mitesszerek?

– Tág pórusúnak látja a bőrét?

Ha a legtöbb kérdésre igen a válasz, Önnek zsíros bőrtípusa van.

 

Forrás https://www.mypin.hu/ Molnárné Nemess Barbara

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!