Az alvás tanulható!

2013. 03. 29.
Szerző: Szimpatika
Az alig egy hétig tartó alvásproblémának is lehetnek kellemetlen következményei, a hosszú időn át tartó elalvási vagy átalvási nehézségek pedig súlyos egészségügyi panaszokhoz vezetnek. Megoldást jelenthet ebben az indiai gyógyító jóga, amely meditációs és légzőgyakorlatokkal segít „visszacsalogatni” mély álmainkat.

Statisztikák szerint Magyarország lakosságának közel 30%-a küzd a kialvatlanság problémájával. Az esetek egy részének hátterében nincs kézzel fogható ok: a „beteg” egyszerűen elfelejtette, vagy soha nem tanulta meg azokat a technikákat, amelyek segítségével könnyedén tudna átsiklani az ébrenlétből az álomba. Szakértőnk, dr. Diksha Sharma, az India Gyógyközpont indiai orvosának segítségével vesszük sorra azokat a módszereket, amelyek gyógyszerek helyett segítik az (el)alváshoz szükséges állapot elérését.


Kínzó éjjelek – álmos nappalok

Szakértőnk véleménye szerint az inszomnia (álmatlanság) két területen nyilvánul meg, de akadnak betegek, akik számára mindkettő: az elalvás, valamint az éjszakai átalvás is komoly kihívást jelent. Elalvási nehézségnek nevezzük, amikor a beteg lefekvés után még 30-45 percig képtelen elaludni – súlyos esetben a „forgolódás” órákig is eltarthat. Átalvási probléma esetén a beteg az éjszaka egy pontján – általában azonos időben – felébred, „kipattan a szeme”, és hosszú ideig nem képes újra álomba merülni, esetleg reggelig ébren marad. Az ok változatos lehet, de az esetek többségében érzelmi problémák, munkahelyi elvárások terhe, mozgásszegény életmód, valamint túlzott koffeinfogyasztás áll a háttérben. Mindemellett szoros összefüggés mutatható ki az életvezetés napi gyakorlata és az alvászavarok között, így elsősorban újra kell írni a napi tevékenységeket, de az esti rutint is úgy kell kialakítani, hogy az támogassa az elalváshoz szükséges laza állapot elérését.


Álomfogó meditáció

A minden este azonos időre tervezett könnyű vacsora, a meleg fürdő vagy zuhany és a fogmosás mellett be kell iktatni egy alvásmeditációs indiai jógagyakorlatot is. A meditáció az egyik legjobb módszer inszomnia esetén, hiszen oldja a stresszt, csökkenti a stresszhez társuló szorongást, valamint segít ellazítani a testet és kiűzni az elméből a nyugtalan gondolatokat.

Egy Amerikában, Seattle-ben szervezett alváskonferencián 2009 júniusában bemutatott tanulmány is arra hívja fel a figyelmet, amit az ayurvédikus tanok is állítanak: a meditáció képes átírni az álmatlanságban szenvedő emberek alvásprogramját.

A tanulmányban bemutatott kísérletben a betegeket két csoportba sorolták. Az egyik csoportba tartozók csak egészségügyi tanácsokat kaptak alvásproblémájuk megszüntetésére, míg a másik csoport tagjai két hónapon keresztül gyakorolták a belső figyelemre fókuszáló, valamint az éberséget csökkentő indiai jóga egy változatát. Az első csoportba tartozók alvásminősége nem sokat javult, míg a mély meditálást elsajátító és gyakorló csoport minden tagja az alvási nehézségek enyhüléséről vagy teljes megszűnéséről számolt be.

Dr. Diksha Sharma arra hívja fel a figyelmet, hogy az indiai gyógyító jóga és a meditációs gyakorlatok (trikona-ászana, padahast-ászana, sarvang-ászana és a pránajámák: nadishuddi, anuloma viloma) elsajátítása – irányított felügyelet mellett – rendkívül hatékony eszköz inszomnia ellen, és minél előbb ismerkedik meg az ősi módszerrel a beteg, annál nagyobb eséllyel küszöböli ki azokat a káros következményeket, amelyeket a hosszan tartó, súlyos inszomnia okozhat.

A közvetlen kár talán mindenki számára ismert: fejfájás, bágyadtság, lassú gondolkodás, koncentrációs zavarok, étvágytalanság, gyenge emésztés és ingerlékenység. A hosszú időn át fennálló inszomnia legyengíti az immunrendszert, súlyos idegrendszeri károsodást, súlygyarapodást, emésztőrendszeri betegségeket, kiválasztási zavarokat és cukorbetegséget is okozhat – hiszen az alvás nem luxus az emberek életében, hanem egy olyan élettani folyamat, amely nélkülözhetetlen a szervezet, a teljes test és lélek fejlődése, regenerálódása érdekében.


Forrás: www.indiaigyogykozpont.hu

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!