Leszokni megéri!

2013. 04. 07.
Szerző: Szimpatika
A dohányzás számos halálhoz vezető betegség okozója: évente több mint ötmillió ember hal meg világszerte a dohányzás következtében. Magyarországon minden évben harmincezer ember halálát okozzák a dohányzás miatt kialakuló betegségek.

Miért szokjak le?

– Csökken a dohányzással összefüggő betegségek kockázata (pl. szívinfarktus, tüdőrák, agyvérzés).

– Évekkel tovább élhet.

– Jobb lesz a fizikai teljesítőképessége.

– Nem árt a családjának és a környezetének a passzív dohányzás révén.

– Nagyobb lesz a szexuális aktivitása.

– Évente akár kétszázezer (!) forintot is megtakaríthat.


Miért kell leszokni a dohányzásról?

Évente több mint ötmillió ember hal meg a világon a dohányzás következtében. Magyarországon minden évben harmincezer ember halálát okozzák a dohányzás következtében kialakuló betegségek. A dohányzás számos halálhoz vezető betegség okozója. Lássuk, melyek ezek a betegségek:

– Érelmeszesedés, magas vérnyomás

– Szívinfarktus

– Agyvérzés

– Tüdőrák

– Egyéb rosszindulatú daganatok (gége-, nyelőcső-, hasnyálmirigy- és hólyagrák)

– Idült hörghurut és tüdőtágulás

Hazánkban évente mintegy nyolcezer ember hal meg tüdőrákban, és a megbetegedések kilenctizede a dohányzás következtében alakul ki. Ezzel sajnos elsők vagyunk a világon a tüdőrák okozta halálozás terén. A fenti kórképek kialakulásának kockázata is többszörös a dohányosok esetében. A dohányosok 15-ször gyakrabban betegednek meg tüdőrákban, 24-szer gyakrabban gégerákban és 12-szer gyakrabban idült hörghurutban, mint a nemdohányzók. A dohányzók átlagosan nyolc évvel hamarabb halnak meg, mint nemdohányzó társaik.


Miért ártalmas a dohányzás?

A dohányfüstben közel négyezer kémiai anyag van, amelyek közül négyszáz bizonyítottan káros az egészségre. Több mint hatvan, a cigarettafüstben lévő vegyi anyagról az is bebizonyosodott, hogy rákkeltő hatású. Ezek közül néhány ismert vegyi anyag, amelynek mérgező hatása közismert:

– Kátrány

– Szénmonoxid

– Arzén

– Ciánhidrogén

– Formaldehid

– Ammónia

– Aceton

– Benzol

– Polónium

– DDT

A halálhoz vezető súlyos betegségek mellett a dohányzás szerepet játszik olyan kórképek kialakulásában is, amelyek nem vezetnek ugyan közvetlenül halálhoz, de megkeseríthetik az életet. Ilyen betegségek az időskori vaksághoz vezető szürke hályog és makula degeneráció, vagy a gyakori csonttörést okozó csontritkulás. A cukorbetegség egyik okozója is éppen a cigarettázás lehet. A dohányzás vezethet korai fogvesztéshez, a haj és a körmök töredezéséhez és a bőr ráncosodásához is.

Kevesen gondolnak rá, de sok fiatal nő éppen a dohányzás miatt lesz meddő, a férfiak pedig nemzőképtelenek, impotensek. A terhességük alatt dohányzó vagy passzív dohányzást elszenvedő nők magzata oxigénhiányban szenved az anyaméhben, így éretlenül, korábban jöhet a világra.


Miért olyan nehéz a leszokás?

A dohányzás szenvedélybetegség. A morfinhoz, a kokainhoz hasonlóan, amelyek kábítószer-függőséget eredményezhetnek, a dohányzás következtében nikotinfüggőség alakulhat ki. Sokan egy-egy fontosabb évforduló, esemény kapcsán elhatározzák, hogy abbahagyják a dohányzást. Ez azonban segítség nélkül, csak az akaraterő segítségével ritkán vezet eredményre. Ahogy a testi betegségek gyógyításához is segítséghez kell fordulnunk, ugyanúgy a szenvedélybetegségek, így a nikotinfüggőség gyógykezeléséhez is szakember segítségére van szükség.

A függőség mértéke függ attól, hogy hány éve dohányzik valaki, hány szál cigarettát szív el egy nap, mikor kezdett el dohányozni, milyen erős cigarettát szív, és milyen mélyen szívja le a füstöt.


Mit nyer azzal, ha leszokik?

Minden dohányosban felmerül a kérdés: mit nyerhet azzal, ha fáradságos és átmenetileg költséges módszerrel leszokik a dohányzásról? Valóban, mit nyer az, és mikor érzi az eredményt, aki leszokik?

– Azonnal megszabadul egy káros és költséges szenvedélyétől.

– Egy napon belül javul a vérkeringése, a vér oxigén-ellátottsága, csökken a szívinfarktus veszélye.

– Egy héten belül javul a közérzete, a fizikai teljesítőképessége, jobban érzi az ízeket, megszűnik a kellemetlen lehelete.

– Egy hónapon belül javul a tüdő öntisztulása, csökken a légúti gyulladások veszélye, javulnak a légzésfunkciós kapacitások.

– Egy éven belül az agyvérzés és a szívinfarktus kockázata a felére csökken.

– Öt éven belül feleződik a tüdőrák kockázata, a szívinfarktus veszélye pedig közelít azokéhoz, akik soha nem dohányoztak.

– Tíz éven belül a daganatos betegségek kialakulásának kockázata is közelít a soha nem dohányzókéhoz.


Mennyibe kerül a leszokás?

A leszokásban való támogatás keretében ajánlott készítmények költségesek. Ez sok dohányost visszatart attól, hogy az ajánlott legjobb módszert vegye igénybe. Pedig ha csak egy egyszerű számítást végeznének, rájönnének, hogy a leszokás átmeneti költségei jóval kisebb anyagi terhet jelentenek, mint maga a dohányzás. És itt nem is számolunk a dohányzás hosszú távú egészségkárosító hatásaival és az abból később keletkező anyagi hátrányokkal. Ma – a választott készítménytől függően – kb. 20-23 ezer forint között lehet a leszokás egyhavi költsége. Ha ebből kivonjuk a kezdettől el nem szívott cigaretták havi átlagosan 15-20 ezer forintos költségét, láthatjuk, hogy a leszokás költsége már ekkor is csak havi 5-8 ezer forint. Az pedig, akinek sikerül leszoknia, havonta 15-20 ezer forinttal, a meg nem vásárolt cigaretták árával lesz gazdagabb! Ez egy év alatt kb. kétszázezer forint tiszta bevétel a családi költségvetésben.


Tartós leszokás vagy visszaesés?

A leszokás első próbálkozásra a legjobb módszerekkel is csak a páciensek egyharmadánál lesz sikeres. Vannak, akik már a program elején rágyújtanak a megvonási tünetek vagy a környezet közönye miatt. Vannak, akik a második-harmadik hónapban esnek ki a programból, és vannak olyanok is, akik a három hónapos programot sikeresen megvívják, de az azt követő időszakban kerülnek olyan nehéz élethelyzetbe, hogy visszaesnek, és újra elkezdik a dohányzást. Erről nem mindig tehetnek: egy szenvedélybetegség gyógyítása hosszadalmas, kitartást igénylő folyamat. Szerencsések azok, akiknek ez elsőre sikerül, és nem feltétlenül gyengébbek azok sem, akik visszaesnek. Lehet, hogy csak a körülményeik kedvezőtlenebbek. Ilyenkor sem történik semmi baj: fontos, hogy a visszaesők ne szégyelljék ezt. Keressék fel újra a szakembert, beszéljék meg közösen a kudarc okait, és ismét bele lehet vágni egy leszokási programba. A következő kísérletnél már több esély lesz a sikerre!


Hol kaphat segítséget, aki a leszokás mellett dönt?

Tanácsot adhat a leszokásához a háziorvosa, vagy a területi tüdőgondozó tüdőgyógyász szakorvosa. A tüdőgondozót azért is érdemes felkeresnie, mert ha már évek óta dohányzik, érdemes részt vennie az ajánlott tüdőszűrésen.

További leszokási információkat az alábbi internetes honlapokon találnak:

Országos Korányi Tbc és Pulmonológiai Intézet: www.koranyi.huitt megtalálhatja a tüdőgondozók címlistáját is.

Országos Egészségfejlesztési Intézet: www.oefi.hu

Dohányzás Leszokás Támogatás Központ: www.dltk.hu


Forrás: https://www.koranyi.hu

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!