Betiltott termékek a magyar polcokon

2013. 04. 12.
Szerző: Szimpatika
Az ÁNTSZ ellenőrzést indított annak vizsgálatára, hogy a boltokban valóban lekerültek-e a polcokról azok az étrend-kiegészítők, amelyek forgalmazását korábban már betiltották. Olyan termékekről van szó, amelyek veszélyeztethetik a fogyasztók egészségét.

Vannak olyan fogyasztószerek, amelyeket még mindig meg lehet rendelni az interneten, pedig az egész Európai Unióban tilos a forgalmazásuk. A bizonytalan eredetű „csodaszerek” azonban elárasztják az internetet. Az ÁNTSZ szerint ezekkel a készítményekkel az a probléma, hogy például a gyors fogyást ígérő étrend-kiegészítőkben gyakran gyógyszerösszetevő található, ez azonban tiltott.


A Híradó által megkérdezett gasztroenteorológus szerint az ilyen termékek a legveszélyesebbek. „Az alapvető probléma az, hogy nem tudjuk, ténylegesen mit tartalmaznak, illetve milyen összetételben és milyen koncentrációban tartalmazzák a fogyasztószereket – ha egyáltalán azok, amik bennük vannak. Sajnos ezeket a termékeket nem vizsgálják be, pedig befolyásolják a hormonrendszert, például megváltoztatják az anyagcserénket, és nem kívánatos idegrendszeri hatásaik lehetnek” – fejtette ki dr. Szerémy Zsolt.

Az ÁNTSZ azért indított ellenőrzést, hogy kiderítse: hol lehet még vásárolni az egészségre káros szerekből. „Több mint 860 ellenőrzést végeztek a kollégáink kereskedelmi üzletekben, drogériákban, gyógyszertárakban és bioboltokban. Két olyan terméket találtak, amely a forgalomból már kitiltott szert tartalmazott” – magyarázta Szabó Enikő, az ÁNTSZ munkatársa.

Az ÁNTSZ azt kéri, hogy mindenki csak biztos helyről származó, magyar nyelvű címkével ellátott termékeket vásároljon.


Forrás: m1 Híradó

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!