Új fejlemény a szívbetegségek okainak kutatásában

2013. 04. 10.
Szerző: Szimpatika
Amerikai kutatók szerint nem a vörös húsokban található koleszterin és telített zsír a főbűnös a szívbetegségek kialakulásában, hanem a vörös húsokban és egyes étrend-kiegészítőkben egyaránt megtalálható L-karnitin okozza az artériák megkeményedését.
A Nature Medicine tudományos folyóiratban hétfőn megjelent tanulmány szerzői szerint egy gyomorbaktérium átalakítja az L-karnitint trimetilamin-N-oxiddá (TMAO): erről a vegyületről vélik úgy a szakemberek, hogy elősegíti az érszűkület kialakulását. A vörös húsok fogyasztásáról már korábban bebizonyosodott, hogy növeli a szívbetegségekből eredő elhalálozás kockázatát, még azokban az esetekben is, ha a húsok koleszterin- és zsírtartalma alacsony.

Stanley Hazen, a Clevelandi Klinika szív- és érrendszeri betegségek intézetének vezetője és munkatársai tanulmányukban annak jártak utána, mi okozhatja ezt. A kutatók 2595, kardiológiai vizsgálaton részt vevő ember vérmintáiban ellenőrizték az L-karnitin szintjét, és 77 önkéntesnek, köztük 26 vegánnak, illetve vegetáriánusnak a vörös húsokban és a tejtermékekben megtalálható L-karnitinban gazdag ételeket adtak.

A vizsgálatok kimutatták, hogy az L-karnitin elfogyasztása növelte a vér TMAO-szintjét, ami megváltoztatja a koleszterin-anyagcserét és lassítja a koleszterin lebomlását, az pedig így felhalmozódik az artériák falán. L-karnitint tartalmazó étrend-kiegészítő fogyasztásakor a vegánoknál és vegetáriánusoknál jóval kevesebb TMAO keletkezett a vérben, mint a húsevőknél. A húsevők és a nem húsevők székletének elemzése kimutatta, hogy a gyomrukban nagyon különböző baktériumok vannak. Hazen szerint a rendszeres húsevés serkenti annak a baktériumnak a növekedését, amely az L-karnitint trimetilamin-N-oxiddá alakítja.

Eredményeik ellenőrzésére a szakemberek egérkísérleteket is végeztek, amelyekben L-karnitinban gazdag diétának vetették alá az állatokat két csoportban. Egyik csoportjukban úgy találták, hogy az ilyen étrend kétszeresére növelte az érszűkület kialakulását. A másik egércsoportban, ahol a gyomor baktérium-állományát antibiotikumos kezeléssel csökkentették, az L-karnitinban gazdag diéta nem vezetett az érfal megkeményedéséhez.

Az L-karnitin egy aminosav-származék, amely igen fontos szerepet játszik a szervezet zsíranyagcseréjében. Ez az anyag a természetben fordul elő, és rengeteg élelmiszerben – a marha-, a bárány-, a kacsa- és a disznóhúsban is – megtalálható. Étrend-kiegészítőként is forgalmazzák, sőt az energiaitalok egyik összetevője. Tanulmányuk eredménye nyomán Hansen óvatosságra int, és további kutatásokat szorgalmaz az L-karnitin étrend-kiegészítőként való biztonságos használatáról.

Forrás: Hirado.hu

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!