Újabb természetes módszer a vérnyomás csökkentésére
2013. 04. 15.
Kínai kutatók szerint a tojásfehérje fogyasztása ugyanolyan mértékben segíthet a vérnyomás csökkentésében, mint a hagyományos vérnyomáscsökkentők.
A kínai Csilin Egyetem kutatói tanulmányukat az Amerikai Vegyésztársaság (ACS) New Orleansban folyó éves tanácskozásán mutatták be kedden.
Laboratóriumi vizsgálataik bizonyították, hogy a tojásfehérje egyik összetevője - egy peptid, a fehérjék egyik építőköve - csökkenti a vérnyomást ahhoz hasonlóan, ahogyan a kaptopril ACE-gátló gyógyszer - közölte Jü Zsi-peng, a tanulmány vezető szerzője.
Jü és munkatársai az RVPSL nevű peptidet használták magas vérnyomásos patkányokkal folytatott kísérleteikben. Kutatók már korábban felfedezték, hogy ez az anyag kiválóan gátolja azt az enzimet, amely vérnyomás-növekedést idéz elő a szervezetben. A patkánykísérletek kimutatták, hogy a RVPSL-nek nincs toxikus hatása, ugyanolyan mértékben csökkenti a vérnyomást, mint a kaptopril hatóanyagú, alacsony dózisban adott vérnyomáscsökkentők.
Jü annak a véleményének adott hangot, hogy a tojásfehérje peptidjei, akár a tojásban, akár étrend-kiegészítőként, hasznos kiegészítőanyagok lehetnek a magas vérnyomás kezelésében.
A kínai kutatók most arra készülnek, hogy embereken is teszteljék az RVPLS peptid hatékonyságát - olvasható az ACS honlapján.
Forrás: MTI
Laboratóriumi vizsgálataik bizonyították, hogy a tojásfehérje egyik összetevője - egy peptid, a fehérjék egyik építőköve - csökkenti a vérnyomást ahhoz hasonlóan, ahogyan a kaptopril ACE-gátló gyógyszer - közölte Jü Zsi-peng, a tanulmány vezető szerzője.
Jü és munkatársai az RVPSL nevű peptidet használták magas vérnyomásos patkányokkal folytatott kísérleteikben. Kutatók már korábban felfedezték, hogy ez az anyag kiválóan gátolja azt az enzimet, amely vérnyomás-növekedést idéz elő a szervezetben. A patkánykísérletek kimutatták, hogy a RVPSL-nek nincs toxikus hatása, ugyanolyan mértékben csökkenti a vérnyomást, mint a kaptopril hatóanyagú, alacsony dózisban adott vérnyomáscsökkentők.
Jü annak a véleményének adott hangot, hogy a tojásfehérje peptidjei, akár a tojásban, akár étrend-kiegészítőként, hasznos kiegészítőanyagok lehetnek a magas vérnyomás kezelésében.
A kínai kutatók most arra készülnek, hogy embereken is teszteljék az RVPLS peptid hatékonyságát - olvasható az ACS honlapján.
Forrás: MTI
A cikkben hivatkozott linkek:
Olvasna még a témában?
A nyitólapról ajánljuk
Friss cikkeink
- Mit tehetünk az agyunk egészségéért?
- Már az anyaméhben eldől, ha balkezesek leszünk
- Parkinson-kór vagy Parkinson-szindróma?
- Tévhitek, amelyek a laktózintoleranciát övezik
- Életmentő beavatkozások méhen belül
- Hamis emlékeket alakít ki az elménk
- Gördülő sportok tavasszal
- Útmutató kismamáknak a genetikai vizsgálatokhoz
- Miért nevetnek a babák?
- Evészavarok megoldókulcsa: a család
- Örökölt mintázatok: nagyszüleink, szüleink sorsát éljük tovább?
- Ábel Anita: „Azért vagyunk, hogy áttörjük a falat”
Hírlevél
Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.
Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.
A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!