A nagyszülők jó hatással vannak a gyerekekre

Szerző: Szimpatika
Sokkal kiegyensúlyozottabbak és kedvesebbek azok a gyerekek, akiknek nevelésében a nagyszülők is részt vesznek – derült ki egy új kutatásból. Nemcsak a nagymamáknak és nagypapáknak tesz jó az unokáik közelsége, hanem fordítva is: a gyerekre is jó hatással vannak a nagyszüleik.

A Brigham Young Egyetem tudósai 408, 10 és 14 év közötti gyereket kérdeztek meg arról, hogy milyen a kapcsolata a nagyszüleivel. Egy év múlva a kutatók újból felvették a gyerekekkel a kapcsolatot, hogy az ismételt kérdések alapján tanulmányozhassák az érzelmi fejlődésüket.

Az eredményekből jól látszott, hogy a gyerekek a nagyszülőktől – a közvetlen családon és a barátokon kívül – sokkal több törődést és gondoskodást kaptak, mint másoktól. „A nagyszülők pozitívan hatottak az unokáikra, és ez a kapcsolat különbözik a szülő-gyermek kapcsolattól” – magyarázta Jeremy Yorgason, a kutatás vezetője.

A nagyszülők sokszor anyagi támogatást is nyújtanak

Bár egyik diák sem lakott a nagyszüleivel, ők sok esetben a szülőkön keresztül anyagilag is támogatták unokájuk tanulmányait. „Néhány nagypapa és nagymama olyan szerepet tölt be a család életében, mint a katasztrófavédelem: segít a válságban. Erről sokszor nem is tudnak az egyedülálló szülők gyermekei” – fűzte hozzá a kutató. A tanulmány a Journal of Research on Adolescence c. folyóiratban jelent meg.


Forrás: https://semmelweisfigyelo.hu

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!