Hova forduljunk segítségért, ha fogyatékos a gyermekünk?

Szerző: Szimpatika
Szinte nincs olyan állapotos nő, akinek ne suhanna át az agyán, hogy mi lesz, ha gyermeke valamilyen fogyatékossággal születik. Az egyre fejlődő orvosi diagnosztikának köszönhetően a fogyatékosság számos típusa már az anyaméhben kiszűrhető, felléphetnek azonban komplikációk a szülés során is (pl. oxigénhiányos állapot), és vannak olyan fogyatékossági típusok, amelyek csak kisgyermekkorban diagnosztizálhatók (pl. autizmus).

A kétségbeesett szülők leggyakoribb problémája az információ hiánya. Első és legfontosabb lépésként a következő kérdések nyomán indulhatnak el:

· Kihez fordulhatok?

· Hol találok megfelelő, szakmai segítséget?

· Van-e a lakóhelyemhez közel speciális fejlesztő központ?

· Milyen segélyre, kedvezményre, szolgáltatásra vagyok jogosult?

Magyarországon a Kézenfogva Alapítvány működteti az egyetlen kiterjedt, folyamatosan frissülő információs szolgálatot, amely elsősorban az értelmi és a halmozottan fogyatékos gyermekeket nevelő családoknak jelent óriási segítséget. Az információs szolgálat telefonon, e-mailen és online felületen is elérhető. Az alapítvány egy olyan adatbázist hozott létre, melyben lehetőség van a fogyatékossági szintnek megfelelő keresésre és helyspecifikus adatkeresésre is:
https://kezenfogva.hu/Adatbazis/

Jelenleg 791 intézménynek 2490 szolgáltatási egysége található az adatbázisban, amely folyamatosan frissül. Az ország minden részéből megtalálhatók itt adatok; az adatszolgáltatás önkéntes jellegű. A legismertebb intézmények már szerepelnek az adatbázisban, és az alapítvány folyamatosan törekszik a mind teljesebb adatszolgáltatásra.

Az online adatbázisnak havonta nagyságrendileg 600 egyedi látogatója van; a honlap a statisztikák szerint éves szinten több mint 7000 embernek segít az adatkeresésben. Mindemellett évente átlagosan 200 kérés érkezik telefonon és e-mailen: a kérdések általában a fogyatékos emberek elhelyezésével és a nekik járó, illetve a számukra igényelhető ellátásokkal kapcsolatosak.

A Kézenfogva Alapítvány elvei szerint az információ olyan, mint a gyógyszer: alapvető segítséget nyújthat egy olyan helyzetben, amikor a megfelelő szakember és ellátási forma megtalálása egy egész életet megváltoztathat.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!