Megszületett a Nagy Filmnézési Felmérés eredménye

2013. 04. 23.
Szerző: Szimpatika
Inkább otthon nézünk filmet, a történet alapján választunk, és az életkor előrehaladtával kevésbé szeretjük a sorozatokat – többek között ezek is kiderülnek a FilmBox Nagy Filmnézési Szokások Kutatásából, amelyben 1360 fő válaszolt a témához kapcsolódó kérdésekre, és számos meglepő eredmény született.

Úgy tűnik, legjobban a vígjátékot, az akció- és a horrorfilmet kedveljük – derül ki a FilmBox Nagy Filmnézési Szokások Kutatásából. A sci-fi szintén népszerű, a rajzfilm pedig még a romantikus filmet is lehagyja. A történelmi, társadalmi témájú filmeket kevésbé szívesen nézzük, a művészfilm pedig, úgy tűnik, még kevesebb nézőt vonz. A megkérdezettek közel 26%-a bárkivel szívesen néz filmet, szinte ugyanennyien azonban inkább az egyedüllétet választják. Mintegy 22% a partnerét részesíti előnyben, a barátok és a család azonban csak 13,8%-kal, illetve 12,7%-kal vannak jelen.


Nem szeretünk moziba járni?

Meglepő, hogy a megkérdezettek elsöprő többsége, több mint 73% legszívesebben otthon néz filmet, és mindössze alig több mint 10% szeret leginkább moziban megnézni egy történetet. Közel 14% bárhol, alig több mint 2% pedig legszívesebben barátoknál teszi ugyanezt. Érdekes adat, hogy a filmfesztiválokat mindössze 0,1% jelölte, mint legkedveltebb helyszínt a filmnézésre. Arra a kérdésre, hogy filmet vagy sorozatot kedvelünk-e inkább, a válaszadók közel 60%-a számára nincs különbség – ők mindkettőt egyformán szeretik. A sorozatok növekvő népszerűségét mutatja, hogy 27,8% jobban szereti a több epizódból álló történeteket, mint a filmeket, 13,9 % pedig inkább filmpárti.

A történet a lényeg

Hogy mitől jó egy film? Úgy tűnik, a történet az, aminek alapján megítélünk egy alkotást – legalábbis a válaszadók 55,5%-a gondolja így. Közel 17% inkább a mondanivaló alapján tart jónak vagy éppen kevésbé jónak egy filmet, míg mintegy 13% a szokatlan, meglepő alkotásokat preferálja. Az izgalmas képi világ és a jó színészek kb. 7-7 % szerint határoznak meg egy alkotást. Hogy a történet valóban mennyire fontos, azt az is mutatja, hogy több mint 50% éppen emiatt néz meg egy filmet. Kevéssel több mint 40% spontán módon, az aktuális kedve szerint választ. Az elnyert díjak, a „mindenki erről beszél”-faktor és a szereposztás elenyésző szerepet kapnak döntésünk során. Az azonban mégis számít, hogy a barátok, ismerősök mit mondanak: 35% ajánlás útján kap kedvet egy filmhez, közel ugyanennyien műsorújságokat, portálokat böngészve, majd ezt követik a sorban kissé lemaradva a beharangozók, és mindössze alig több mint 1% dönt a plakátok alapján.

Sokszor vagyunk úgy egy filmmel, hogy elkezdjük nézni, nem tetszik, de mégis „végigszenvedjük” valamiért. A megkérdezettek 56,3%-a bármikor abbahagy egy filmet, 43,7% viszont valóban végignézi, akkor is, ha nem is érdekli.

A kor és a nem függvényében, ahogy sok minden más, így a filmnézési szokások is változnak. A kutatásból kiderül például, hogy a kor előrehaladtával egyre inkább a családdal szeretünk filmet nézni, a mondanivaló pedig egyre fontosabbá válik a film kiválasztásánál. Életkorunk növekedésével a sorozatok iránti lelkesedés csökken, az ismerősök, barátok ajánlása kevésbé lesz mérvadó, a műsorújságok, portálok információi viszont annál inkább. Az is látható, hogy éveink számának növekedésével kevésbé nézünk végig egy filmet, ha nem tetszik. A nők természetesen romantikusabbak, és jobban szeretnek a családdal filmet nézni, fontosabb számukra a mondanivaló, míg a férfiaknak inkább a képi világ számít. Ami pedig nagyon meglepő: úgy tűnik, a férfiak azok, akik jobban szeretik a sorozatokat, nem a nők.

Az online kutatás 2013 áprilisában készült 1360 fős mintán, a Survey Monkey rendszerének használatával. A válaszadók 67,1%-a férfi, 32,9%-a nő volt; 17,5%-a 18 év alatti, 51,4%-a 19-29 év, 19,8%-a 30-39 év, 7,8%-a 40-49 év közötti, 3,5%-a pedig 50 év fölötti.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!