Az elhúzódó orrdugulás okai

Szerző: Szimpatika
Gyakran makacs nátha tüneteként, orrcseppekkel próbáljuk orvosolni a problémát. Az elhúzódó orrdugulás valódi oka azonban sokszor csak műtéti úton kezelhető, az elodázott vizsgálattal pedig tovább rontunk a helyzeten.

Ne a tünetet kezelje!

Az orrfolyással, orrdugulással járó panaszok enyhítésére számtalan, recept nélkül kapható készítmény kerül forgalomba. Kevesen tartják be azonban a tájékoztatókban szereplő leírást, pedig nem megfelelő használat mellett az orrcseppek súlyosan károsíthatják az orrnyálkahártyát. „A készítmények nem előírás szerinti használata különösen veszélyes lehet, ha a szükséges kivizsgálás hiányában más, a háttérben meghúzódó elváltozás tüneteinek elfedésére szolgálnak” – figyelmeztet dr. Augusztinovicz Mónika fül-orr-gégész, a Fül-orr-gége Központ orvosa. Tartós orrdugulást okozhat például allergia is, téli időszakban akár a háziporatka-allergia figyelmeztető tünete is lehet. Az orr szellőzése akadályozottá válhat az orrkagylók megvastagodása, vagy orrpolip esetén is.

Allergia, gyulladás is okozhatja

Az orrpolipok az orrnyálkahártya jóindulatú, gyakran könnycseppre, szőlőszemre, vagy polipra hasonlító túlburjánzásai. Előfordulhatnak az orrüregben és az orrmelléküregekben is. Kialakulásuk háttere máig nem teljesen tisztázott: feltételezhetően allergiás folyamatok, bakteriális vagy gombás fertőzés, az orrüregeket érintő folyamatos gyulladás is szerepet játszhat benne, de az orrpolip megjelenése gyakran mutat családi halmozódást is.

Lappangó betegség

A polipok terjedés közben elzárják a levegő áramlását, akadályozzák a melléküregek szellőzését: ekkor jelentkeznek a betegek számára is érzékelhető tünetek. Azt az állapotot, amikor az orrüregben megjelennek a polipok, orrpolipózisnak nevezzük. A betegségre gyakran az ismétlődő fertőzések hívják fel a figyelmet. Mivel a növekvő polipok könnyen elzárhatják az orrmelléküregek nyílásait, így a termelődő nyák nem tud azokból kiürülni, előbb-utóbb elfertőződik, és krónikus arcüreggyulladás jelentkezhet. Előfordul, hogy az érintettek ezt megelőzően nem is veszik észre, hogy orrpolipjuk van, annak ellenére, hogy orrnyálkahártya-duzzanatuk, gátolt orrlégzésük már régóta fennáll. Ám ha valaki orrfolyás, gátolt orrlégzés, fejfájás, horkolás vagy orrhangú beszéd miatt fül-orr-gégész szakorvoshoz fordul, a diagnózis könnyen felállítható az orrüreg vizsgálata alapján.

Újra fellélegezhet

Polip diagnózisa esetén nagyon fontos az alapos kivizsgálás. Endoszkópos orrvizsgálat mellett képalkotó eljárással (CT, MRI) pontosan meghatározható a nyálkahártya elváltozásának nagysága, elhelyezkedése. Orrspray formájában vagy szájon át adott kortikoszteroidokkal a polipok mérete csökkenthető, esetleg meg is szüntethetők. Szükség lehet antibiotikus kezelésre, tartós sós vizes orröblítésre is. Ha műtétre kerül sor, az elváltozások helyi érzéstelenítéssel vagy altatásban végezhető endoszkópos beavatkozással távolíthatók el. Fontos tudni, hogy amennyiben a kiváltó okot nem sikerül megszüntetni, sajnos a polipok a műtétet követően igen sokszor ismét kialakulnak. Ez újabb és újabb műtétet tehet szükségessé. A kiújulás megakadályozásában helyi szteroidos kezelés vagy egyéb kiegészítő terápia segíthet.


Szerző: OrvostKeresek.hu

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!