A tornasorban a legkisebb – az alacsonynövésről

Szerző: Szimpatika
Gyakran találkozni olyan szülőkkel, akik a gyermekük alacsony testmagassága miatt aggódnak. Ez leginkább akkor kezd aggasztó lenni a gyerek számára is, amikor a tornasorban a sor végére kell állnia. Pedig ezeknek a gyerekeknek a nagy része valójában nem is kórosan alacsony, annak ellenére, hogy az adott osztályban ő a legkisebb.

A rendelőben először is pontosan megmérik a gyermek magasságát. Megkérdezik a szülők testmagasságát is, ez sokat elárul a gyermek várható magasságáról (ritka, hogy két pici szülőnek kosárlabdázó magasságú gyereke legyen). Azután a kiskönyvébe vagy a kartonjára berajzolják a fejlődési görbére a mért magasságot. Ezt az úgynevezett percentilis görbét sok száz gyerek adatai alapján rajzolják. Képzeletben 100 azonos korú kisfiút/kislányt állítanak tornasorba, és megnézik, hogy a gyermek hol helyezkedne el. Ha itt is a sor végén, az utolsó három hely valamelyikén állna, akkor valóban érdemes kivizsgálni.

Szoros megfigyelés

Fontos, hogy az adott gyerek fejlődését folyamatosan figyelemmel kísérjük, mert más okai lehetnek annak, ha a szépen növekedő gyermek megáll a fejlődésben, illetve, ha folyamatosan növekszik, csak a kortársaihoz képest van lemaradva. Emiatt lényeges, hogy a védőnő, a gyerek- és az iskolaorvos rendszeresen mérje a gyerekek magasságát.


Lehetséges okok a háttérben

Amennyiben valóban aggasztó a helyzet, részletes kivizsgálást kell végezni. Gyakran áll az alacsonynövés hátterében valamilyen krónikus betegség (szív-, máj- vagy vesebetegség, felszívódási zavar, csontrendszeri betegség, genetikai eltérés). Sokszor ez a lisztérzékenység egyetlen tünete is. Ha ilyen okot nem találnak, a gyermeket leggyakrabban endokrinológiai szakrendelésre irányítják, ahol többek között a hormonális eltérésekkel foglalkoznak. Amennyiben valamelyik hormon hiánya okozza az alacsonynövést (ez viszonylag ritkán fordul elő), az esetek egy részében az időben elkezdett hormonpótlás látványos eredményt hozhat. Ha a háttérben valamilyen krónikus betegség áll, akkor annak kezelésével a növekedés is beindulhat.

Fontos tehát, hogy időben észrevegyük, kik azok a kicsi gyerekek, akik kórosan alacsonyak, hiszen ha időben kivizsgálják őket, akkor akár súlyosabb betegség kialakulása is megelőzhető; sőt a megfelelő kezeléssel idővel akár a normális testmagasságot is elérhetik.


Forrás: https://semmelweisfigyelo.hu

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!