Súlyos következményei lehetnek a cukros üdítőitalok fogyasztásának

2013. 04. 26.
Szerző: Szimpatika
Egy nagyszabású európai tanulmány szerint a napi egyetlen doboz cukros üdítőital elfogyasztása 22 százalékkal növelheti a diabétesz kialakulásának kockázatát.
Nyolc európai országból származó mintegy 350 ezer ember adatainak elemzésével a kutatók megállapították, hogy a havi egy adagnyi - 340 milliliternyi, amely nagyjából egy doboz Coca-Colának felel meg -, vagy annál kevesebb cukros üdítőital fogyasztásán felüli minden további adag 22 százalékkal növeli a diabétesz kialakulásának kockázatát.


"Az európaiak egyre növekvő cukrosüdítőital-fogyasztásának fényében fontos, hogy egyértelmű üzeneteket közvetítsünk a népesség felé ezen italok negatív egészségügyi hatásairól" - húzta alá Dora Romaguera, az Imperial College London munkatársival közösen készített tanulmány vezetője.

A mostani eredmények összhangban vannak azon amerikai vizsgálatok következtetéseivel, amelyek erős összefüggést mutattak ki a cukros üdítőitalok fogyasztása és a magasabb testtömeg, illetve a 2-es típusú cukorbetegség kialakulása között. Az Egészségügyi Világszervezet szerint világszerte több mint 310 millióan küzdenek a betegséggel.

Romaguera és csapata azt akarták kideríteni, hogy vajon Európában is hasonló kapcsolat áll-e fenn a cukros üdítők fogyasztása és diabétesz kockázata között. A brit, német, dán, olasz, spanyol, svéd, francia és holland emberek bevonásával készített tanulmány során a kutatók az étrendjükről kérdezték a résztvevőket, egyebek között arról, hogy mennyi cukros és mesterséges édesítőt tartalmazó üdítőitalt, illetve gyümölcslevet fogyasztanak naponta.

A Diabetologia című folyóiratban közölt tanulmányukban a szakemberek aláhúzták, hogy eredményeik "megerősítik az összefüggést a 2-es típusú diabétesz megnövekedett előfordulása és a cukorral édesített üdítőitalok nagyarányú fogyasztása között az európai felnőttekre vonatkozóan." A gyümölcslé fogyasztást nem hozták összefüggésbe a szakemberek a diabétesz előfordulásának gyakoriságával.

Forrás: Hirado.hu

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!