Anyaszemmel – Beszéljünk a szexről!

2013. 05. 03.
Szerző: Szonda Györgyi
Megdöbbentő, hogy a mai tizenévesek ebben a „szuperfelvilágosult” világban mennyire nincsenek tisztában a felelőtlen szexuális kapcsolat veszélyeivel. Legalábbis ez derül ki Bori lányom szavaiból, amikor az iskolatársairól mesél nekem otthon. Teljesen elszomorít, hogy ha egy elit gimnáziumban ekkora a tudatlanság ezen a téren, mennyi téves, egymástól hallott információ keringhet egy kevésbé „válogatott” közegben.

Egyértelmű, hogy sok családban egyáltalán nem beszélnek a szexről: a legtöbb fiatal biztosan nem otthonról szerzi az információt, és amikor a szülők felhozzák legalább a védekezés kérdését, zavarban vannak, vagy megmosolyogják a próbálkozást.


Tudom, hogy sok embernek okoz nehézséget ilyen dolgokról nyíltan beszélni, hiszen valószínűleg ők így nőttek fel, de ezen muszáj változtatni! Ebben a világban, ahol pár kattintással (akár véletlenül is) hihetetlenül durva tartalmakra bukkanhatunk, fontos, hogy legyen a gyerekeinknek egy biztos, megalapozott tudásuk, elképzelésük a szexualitásról, érteniük kell, hogy miért és mitől tud ez nagyon jó lenni, hallaniuk kell, hogy a szerelemnek ez egy nagyon szép része, ahol rendkívül fontos a bizalom, a kölcsönösség, az egymás és önmagunk megismerése. Nem véletlenül írom le ilyen részletesen, mert sok nagyon megalázó történetet hallottam, ahol a leányzó nincs is tisztában azzal, hogy mennyire kihasználták, esetleg még dicsekszik is a történtekkel... Az ő hibája? Nem tudom – az biztos, hogy nagyon összetett a probléma.

Nekünk sincs könnyű dolgunk a kamaszodó gyerekeinkkel, holott mi kicsi koruktól őszintén beszélünk velük: „szakmai ártalom” a részemről, de mindig is tudták mindannyian, hogyan lesz a gyerek, és hogyan jön világra. De nehéz szembesülni azzal, hogy már ötödik osztályban pornót mutogat valaki az okostelefonján, olyanokat lát Gergő, amiről még csak nem is hallott eddig, aztán persze jól megvitatja a tizenhárom éves Ádámmal és a tízéves Bencével. Hurrá! Most légy résen, Apa, Anya, hogy mit mondasz, hogyan és mennyire részletesen, mert fontos, hogy helyre tegyük a látottakat – ne is bátorítsuk „nézegetésre”, de ne is ijesszük el.

Sose felejtem el Bori lányomat, mikor hatévesen először kérdezett konkrétumokat a szexről, és félve megkérdezte, hogy „Ti is csináltok ilyet Apával?”, majd közölte, hogy el sem tudja képzelni, mi jó van ebben, és ő sosem fog ilyesmit csinálni. Akkor csak annyit kértem tőle, azért szóljon, ha már elképzelhetőnek tartja... Most már tizenöt éves, és szerencsére most is kérdez, mesél, és együtt beszéljük ki a gimiben hallott meredek sztorikat, de arra még nem tudtam rávenni, hogy bemenjek az osztályához beszélgetni a fogamzásgátlásról vagy a szexuális úton terjedő betegségekről, mert jó lenne, ha legalább ez a harmincöt gyerek naprakész információkkal lenne ellátva, és fel lenne készülve...

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!