Megavitaminok: nem biztos, hogy a több jobb

Szerző: Szimpatika
A megavitamin-készítmények magasabb dózisban tartalmazzák a vitaminokat az ajánlott napi bevitelre vonatkozó, ún. RDA-értékek által megadott mennyiségnél. A helyzet az, hogy a „több a jobb” elve a vitaminokkal kapcsolatosan nem feltétlenül igaz, sőt, számos olyan vitaminról tudunk, amelyek túladagolása komoly problémákat okozhat.

A-vitamin: az összes vitamin közül talán ennek a túladagolása jár a legtöbb veszéllyel. Tünetei: fejfájás, szédülés, étvágycsökkenés és bőrkiütések; nők esetében a menstruációs ciklus szabálytalansága; gyakran májkárosodást is okoz. Az A-vitamin erősen teratogén vagyület, aminek következtében terhes nők nem szedhetik, különösen nem nagyobb mennyiségben, mert gyermekük születési rendellenességekkel jöhet világra. Magas dózisban növeli a hajlamot számos rákos elváltozásra is.



B6-vitamin (piridoxin): magas dózisban (50-100 mg/nap) az idegsejtek végleges károsodását okozhatja.

C-vitamin: 5-800 mg/nap dózis felett gyomorbántalmakat és vesekőképződést okozhat.
Figyelem: dohányzók C-vitamin RDA-értéke 200 mg/nap (lásd még lent). Nagyobb dózisú C-vitamin-igény esetén ajánlott az ún. pufferált (pH=7) C-vitamin-készítmény szedése (mivel a C-vitamin egy sav: az aszkorbinsav). 

D- vagy D3-vitamin: túladagolása a vér kalciumszintjének túlzott megemelkedését eredményezheti, aminek következménye izomgyengeség, gyomor- és simaizomgörcsök, valamint vesekövek keletkezése lehet. Gyermekeknél csontfejlődési rendellenességeket okozhat. Ilyen káros következményekkel azonban még 8000 NE napi bevitel felett sem kell számolni. Ma már ismert, hogy a nagyobb dózisú D-vitamin esetleges káros hatásait (mint pl. az ún. szérum kalcium magas szintje) K2-vitamin bevitelével lehet (és szükséges) kompenzálni. A tudomány új eredményei alapján azonban valószínű, hogy a téli időszakban, illetve idősebb korban jóval magasabb D-vitamin-bevitelre van szükségünk, mint azt a „hivatalos álláspont” (pl. az RDA-érték) alapján eddig gondoltuk.

E-vitamin: a túladagolás tünetei közé tartoznak a hasi fájdalmak, ill. megfigyelték, hogy az E-vitamin-túladagolás hatására más vitaminok felszívódása csökken. A legújabb eredmények szerint pedig az E-vitamin dózisának mindössze 2-szeres emelése az RDA-érték fölé már 16%-kal emeli a rosszindulatú daganatok kialakulásának esélyét!


RDA-értékek (átlag 70 kg-os testsúlyra számítva)

Vitaminok

A-vitamin (retinol): zsírban oldódó vitamin; 5000 NE (USA), 800 µg (EU). Növényekből vesszük fel béta-karotin formájában, közvetlenül A-vitaminként pedig máj és halak fogyasztásával jutunk hozzá. 

B1-vitami (tiamin): vízben oldódó vitamin; 1,5 mg (USA), 1,4 mg (EU).

B2-vitamin (riboflavin): vízben oldódó vitamin; 1,7 mg (USA), 6 mg (EU).

B3-vitamin (niacin): vízben oldódó vitamin; 1,3-1,8 mg (USA), 8 mg (EU).

B5-vitamin (pantoténsav): vízben oldódó vitamin; 4,7 mg (USA), 6 mg (EU).

B6-vitamin (piridoxin): vízben oldódó vitamin; 2 mg (USA), 2 mg (EU).

B9-vitamin (folsav): vízben oldódó vitamin; 4OO µg (USA), 3OO µg (EU).

B12-vitamin: vízben oldódó vitamin; 3 µg (USA), 2 µg (EU).

Biotin (H-vitamin): vízben oldódó vitamin; 300 µg (USA), 150 µg (EU).

C-vitamin: vízben oldódó vitamin; ANB: 60 mg (USA), 90 mg (EU).

D-vitamin: zsírban oldódó vitamin; ANB: 4OO NE (USA), 5 µg (EU) – az FDA szerinti új érték 800 NE. A kutatók még ennél is magasabb bevitelt javasolnak: napi 1000-2000 NE.

E-vitamin: zsírban oldódó vitamin; ANB: lO mg (USA), lO mg (EU).


Ásványi elemek


Kalcium: 8OO mg (USA), 5OO mg (EU).

Vas: 10-30 mg (18 mg terheseknek) (USA), l4 mg (EU). Ezt az értéket azonban a táplálékkal legtöbben naponta magunkhoz is vesszük; amennyiben a vérkép nem mutat vashiányt, nem ajánlott extra vasat (pl. vitaminkészítménnyel) bevinni a szervezetbe.

Jód: 150 µg (USA), 150 µg (EU).

Magnézium: 350 mg (USA), 3OO mg (EU).

Foszfor: 300-400 mg (USA), 800 mg (EU).

Cink: l5 mg (USA), l5 mg (EU).


Forrás https://www.argina.hu/

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!