Növekszik a gyógyszeripar gazdasági szerepe

2013. 05. 17.
Szerző: Szimpatika
A pénzügyi válság és a gazdasági recesszió ellenére a globális gyógyszerszektor az elmúlt 10 évben közel duplájára növelte dollárban számolt árbevételét, és még a legnehezebb években is növekedést tudott felmutatni. A gyógyszercégek a magyar gazdaság teljesítményéhez is nagymértékben hozzájárulnak, hiszen 2011-ben a teljes magyar külkereskedelmi forgalom 3,7%-át ez a szektor adta. Az iparág egyik meghatározó motorja a fejlett országok idősödő társadalmainak egyre jelentősebb gyógyszerfogyasztása lehet. A CIB Alapkezelő szakemberei szerint a gyógyszercégek további, akár évi 6%-os növekedést produkálhatnak az elkövetkezendő időszakban, így befektetési szempontból érdemes odafigyelni erre az iparágra.

A globális gyógyszerszektor a világgazdaság megkerülhetetlen tényezője – ezt a 2011-es, 880 milliárd dolláros árbevétel is kellőképpen alátámasztja. Az elmúlt 10 évben a válság ellenére közel duplájára nőtt a szektor dollárban mért árbevétele, és még a krízis legnehezebb éveiben is jelentős növekedést tudott felmutatni a piac: 2008-ban 6,4%-kal, míg 2009-ben 7,3%-kal növekedett az értékesítés mennyisége.


A kiemelkedő teljesítmény hátterében a fejlett gazdaságú országok idősödő, így több gyógyszert igénylő társadalma mellett a fejlődő országokban tapasztaltható gyógyszerigény növekedése áll. Kína és Brazília esetében például közel 20-20%-kal nőtt a gyógyszeripar 2011-ben, az életszínvonal emelkedésének és az ezzel együtt fejlődő szociális ellátórendszernek köszönhetően. Egyes várakozások szerint 2016-ra Kína válik a világ második legnagyobb gyógyszerfogyasztójává, mivel az ország gyógyszerpiaca a gyors növekedés miatt elérheti a 160 milliárd dollárt is, míg a vezető USA piaca 350 milliárd dollárra nő majd.

A gyógyszeripar a magyar gazdaságban is kulcsfontosságú szerepet tölt be. 2011-ben 13 500 fő dolgozott a gyógyszergyáraknál, ám ennek a többszörösének ad munkát a szektor a beszállítókon keresztül. A szektor jelentőségét tovább növeli, hogy export-orientált: 2011-ben a hazai gyógyszergyárak árbevételének kb. 80%-a a kivitelből származott.

A CIB Alapkezelő szakemberei szerint a gyógyszeripar a benne rejlő potenciális növekedés miatt jó befektetés lehet az előttünk álló időszakban, így az alapkezelő új, tőkevédett befektetési alapja hat, felelős működéséről is ismert gyógyszergyártó cég részvényeibe fektet be. „A tíz legnagyobb gyógyszergyártó cég közül hatot választottunk ki, amelyek befektetési szempontból a legígéretesebbnek tűnnek. A hat vállalat – Sanofi, Pfizer, Novartis, Roche, Merck & Co. és GlaxoSmithKline – mindegyike kiemelkedő teljesítményt nyújtott az elmúlt években, míg a cégek által fizetett osztalék mértéke 3,08% és 4,92% között mozgott az elmúlt időszakban” – emelte ki Komm Tibor, a CIB Alapkezelő vezérigazgatója.

Az alapban szereplő összes gyógyszercég részvényárfolyama növekedett a válság kitörése óta: a Merck & Co., a Pfizer és a Sanofi részvényeinek értéke például 2009 januárjához képest több mint 50%-ot emelkedett. A hat nagyvállalat papírjaira vonatkozó osztalékvárakozások évi 3-6% között mozognak.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!