Amit a térdprotézisről tudni kell

2013. 05. 24.
Szerző: Szimpatika
Az emberi test legbonyolultabb és sok szempontból az egyik legsérülékenyebb ízülete a térdízület. Emiatt számos oka lehet annak – pl. betegség, baleset –, hogy a térdízület mozgása nehézkessé és fájdalmassá válik.


Természetesen a panaszok jelentkezésekor nem kell azonnal a térdprotézisre gondolni, mivel különféle gyógymódok, kezelések alkalmazásával sok esetben eredményesen lehet segíteni a felmerülő problémákon. Abban az esetben azonban, ha a fájdalom nem múlik, és a mindennapi életvitelben is egyre több gondot okoz a térdízület sérülése, szóba jöhet a térdprotézis beültetésének lehetősége.

A térdprotéziseket több szempont alapján különböztethetjük meg egymástól. Egyrészt annak alapján, hogy melyik részt pótolják az ízületből, azaz mennyire károsodott az ízület. Másrészt az osztályozás alapját képezi az is, hogy a protézis komponensei mennyire korlátozzák, illetve vezetik egymás mozgását. A megfelelő protézis kiválasztása sok tényezőtől függ, ám minden esetben döntő szerepet játszik benne a páciens életkora és a térdízület állapota.

A protézis anyaga

A protézis anyaga általában fém és műanyag, sőt ma már van kerámia térdprotézis is, azonban tudomásunk szerint Magyarországon ilyet még nem ültettek be. A protézisgyártók sokféle anyaggal végeznek kutatásokat, és újabb típusok kifejlesztésével igyekeznek egyre jobb és tartósabb minőségű protéziseket előállítani.

Műtét és rehabilitáció

A műtét hozzávetőleg másfél óráig tart, és érzéstelenítésben, illetve altatásban történhet. Általában a műtétet megelőző napon kell a kórházban jelentkezni, és a műtét után öt-hat nappal lehet távozni az intézetből. Vannak olyan kórházak, ahol más a gyakorlat, és a műtétet követően több hétig bent marad a páciens, mivel már az intézetben elkezdik a rehabilitációt. Az első kontrollvizsgálatra az operáció után hat héttel kerül sor. Az orvos megvizsgálja a műtéti heget, a mozgásfunkciót, majd ezek ismeretében és a protézis típusától függően állapítja meg a további teendőket.

Műtéti technika

Felgyorsítja a gyógyulást, illetve a rehabilitációt az úgynevezett minimál invazív technika, mivel az ezzel történő műtét során kisebb bemetszéssel operálnak. Ezt azonban nem mindenkinél lehet alkalmazni: túlsúlyos, illetve erőteljes izomzattal rendelkező páciens esetében a hagyományos eljárással műtenek. A protézis típusa, az operációs módszer és a páciens életkora nagyban befolyásolja a felépülés ütemét, de nagy általánosságban elmondható, hogy a műtét után 6 hónappal lesz teljes a rehabilitáció.


forrás: https://www.terdprotezisinfo.hu/

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!