Napi egy aszpirinnal a rák ellen?

2013. 05. 26.
Szerző: Szimpatika
Három brit kutatás is alátámasztja, hogy a szívroham elleni harcban alkalmazott aszpirin a rák megelőzésében és kezelésében is szerepet kaphat. A The Lancet és a The Lancet Oncology legújabb számában az Oxfordi Egyetem és az oxfordi John Radcliffe Kórház kutatói dr. Peter M. Rothwell neurológus professzor vezetésével 51 olyan tanulmányt elemeztek, amelyek az aszpirin szerepét vizsgálták a rák megelőzésében.

A naponta szedett aszpirin összességében 15 százalékkal csökkentette a rák okozta halálozás kockázatát. Az aszpirin több mint öt évig tartó alkalmazása 37 százalékkal csökkentette a kockázatot, három év alatt pedig 25 százalék volt a kockázat csökkenése.

Az aszpirin napi alkalmazását jelenleg olyan betegeknek ajánlják, akik szívrohamon vagy agyérgörcsön estek át, hogy megelőzzék az állapot megismétlődését. Az aszpirin a kutatók szerint a vérlemezkék gátlása révén dolgozhat a rák ellen, mivel a vérlemezkék az alvadást és a daganatos sejtek terjedését egyaránt gyorsítják.

Második kutatásukban Rothwell és munkatársai az aszpirin hatását vizsgálták a daganatok terjedésére. Az elemzett öt klinikai kísérlet során, a több mint hat éven át folytatott utánkövetés alatt a kis dózisban adott aszpirin 36 százalékkal csökkentette a távoli áttétek kialakulásának kockázatát a placebót szedő rákbetegeknél jelentkező kockázathoz képest.

A harmadik kutatásban Rothwell és kutatócsoportja az aszpirin hatását az áttétekre klinikai kísérletek helyett megfigyeléses kutatások alapján vizsgálta. Ezek a kutatások a vastagbélrák előfordulásának 38 százalékos csökkenését mutatták, ami egybehangzik a klinikai kísérletekben látható kockázatcsökkenéssel. A nyelőcső-, a gyomor-, az epe- és az emlődaganattal kapcsolatban is hasonló eredményeket kaptak.

Nancy R. Cook, a bostoni Brigham and Women's kórház biostatisztikusa szerint azonban, bár az eredmények érdekesek, nem feltétlenül lehet elfogadni a következtetéseket. A szakértő szerint az aszpirin valóban működhet azok számára, akik valamilyen szív- és érrendszeri betegségben szenvednek. Hosszú távon talán a rák ellen is védhet, szerinte azonban ezt újabb kutatásokkal és további adatok gyűjtésével kell megerősíteni. Cook arra is felhívja a figyelmet, hogy az aszpirin nem teljesen jóindulatú hatású, mert szedésekor fennáll a vérzés és egyéb gyomor- és bélrendszeri rendellenességek kialakulásának kockázata. A szakértő éppen ezért senkinek sem ajánlja, hogy a rák megelőzése érdekében aszpirint kezdjen szedni. A kutatások többsége azt is kimutatta, hogy a védőhatás csak 10 év elteltével jelentkezik.

Egy biztos: az aszpirinkúra esetleges alkalmazását minden esetben csak személyre szabottan, orvosi felügyelet mellett szabad választani.


Forrás: napidoktor.hu

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!