Mediterrán diéta az erek épségéért

Szerző: Szimpatika
Az erek öregedése érelmeszesedéshez, érszűkülethez, agylágyuláshoz, szívinfarktushoz – számos, az életet veszélyeztető betegséghez vezet. Új tanulmányok szerint a súlyos következmények étkezéssel is megelőzhetőek. Az étrend öregedést lassító hatásáról beszélt dr. Babai László, a Trombózisközpont életmód orvosa.

Káros hatások

Az öregedés természetes élettani folyamat, melyet sorozatos, apró sejtkárosodások kísérnek. A károsodások érintik a sejtek minden alkotóelemét: az örökítőanyagot, a sejtmembránt felépítő anyagokat, az energiatermelésben részt vevő fehérjéket. A sejtkárosodás legfontosabb kiváltója a szabadgyökök jelentette oxidatív stressz, mely amellett, hogy megtámadja a sejtek működésében alapvető fontosságú építő-anyagokat, rombolja az ezeknek a sérüléseit javító mechanizmusokat is. A sorozatos károsodások érelmeszesedéshez, szív- és érrendszeri betegségek és rosszindulatú daganatok kialakulásához, öregedéshez vezetnek.

Öregedésgátló diéta

Ha képesek vagyunk csökkenteni az oxidatív stresszt, azzal jelentősen lassítani tudjuk az öregedést. Kiváló eszköz erre a mediterrán diéta, mely gazdag halakban, zöldségekben, gyümölcsökben, teljes kiőrlésű gabonákban, olívaolajban, és szegény vörös húsokban és tejtermékekben. Orvosi tanulmányok kimutatták, hogy a mediterrán diéta csökkenti az étkezést követő oxidatív stresszt jelző kémiai anyagok, így a lipid-peroxidok, a hidrogén-peroxid és a tumor nekrózis faktor szintjét, valamint növeli a szervezet saját antioxidáns rendszerének, a SOD-nak az aktivitását,

Mozgás és étrend

A mediterrán diéta védő hatása elsősorban a gyümölcsökben, zöldségekben, dióban, mogyoróban, teljes kiőrlésű gabonákban lévő antioxidánsoknak, így a polifenoloknak, a rezveratrolnak és az omega-3 zsírsavnak köszönhető. Ez az étrend, különösen rendszeres mozgással kombinálva, fokozza az érfalvédő nitogén-monoxid mennyiségét is.

A hosszú, teljes élet titka

A mediterrán étrend sejtvédő hatását mutatja az a megfigyelés is, amely szerint az így étkező emberek sejtjei hosszabb telomerrel bírnak. A telomer a DNS-szálak végén lévő „farok”, amelynek hossza az életkorral fokozatosan csökken; gyorsabb csökkenés pedig gyorsabb öregedést jelent. A mediterrán diétának a telomer hosszát megtartó hatásában a többszörösen telítetlen zsírsavak – elsősorban a linolsav, a C- és az E-vitamin és a béta-karotin játszanak szerepet.

Ez a diéta tehát csökkenti a sejtkárosodást és ezzel párhuzamosan támogatja a károsodásokat javító mechanizmusokat is, ezáltal lassítja a öregedést. Az erek védelmével pedig, amellett, hogy segít megelőzni pl. a szívinfarktust vagy az agylágyulást, többek között a szexuális képesség fiatalon tartásával az életminőséget is javítja.


Forrás: www.tromboziskozpont.hu

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!