Végleg megszabadulhatunk az allergiától?

Szerző: Kovács Zsuzsanna
Elérkezett a május, szerencsére még éppen időben vagyunk, hogy felvegyük a harcot a parlagfű ellen. Ennek egyik módja, ha elkezdjük alkalmazni a szublingvális allergén immunterápiát, amellyel enyhíthetjük, majd végleg meg is szüntethetjük allergiás panaszainkat. A terápiáról dr. Fülöp Györgyi fül-orr-gégész szakorvossal beszélgettünk.

Mit jelent pontosan az, hogy szublingvális?

Szó szerint azt jelenti, hogy nyelv alatti. A szublingvális immunterápia során az allergén kivonatát juttatjuk adagolópumpával a nyelv alá, először igen pici dózisban, majd ezt fokozatosan emeljük. Így az allergiás reakciót célirányosan tudjuk csökkenteni, majd hosszabb kezelés után megszüntetni az adott allergénnel szemben. Például a parlagfű-allergiás egyénnek parlagfűkivonatot adunk fokozatosan növekvő mértékben, így a parlagfűvel szembeni toleranciája fokozatosan emelkedik. Az allergia elleni gyógyszerek, mint az antihisztamin-tabletták és a szteroidtartalmú orrspray-k tüneti szerek, ezek az allergia tüneteire hatnak, de magát az allergiát nem szüntetik meg.

Az allergia mely típusaira hatásos a szublingvális immunterápia?

Sajnos a gyakorlatban a kérdés nem az, hogy milyen allergiafajtánál hatásos, hanem hogy milyen kivonatok vannak forgalomban Magyarországon. Szerencsére a leggyakoribb panaszokat okozó allergének kivonatai már hozzáférhetőek, így a parlagfű, a fekete üröm, a nyírfapollen és egy ötféle fű kivonatát tartalmazó keverék mellett a háziporatka-kivonat is felírható. Azonban sajnos nálunk még nem kapható kutyaszőr-, macskaszőr- vagy penészgomba-kivonat.

Hogyan épül fel a kezelés és mennyi ideig tart? Mikor kell elkezdeni a terápiát, illetve mikorra várható az allergia teljes megszűnése?

Egész éven át tartó allergia esetén (pl. poratka-allergia) bármikor elindítható a kezelés. Szezonális, pl. parlagfű- vagy ürömallergia esetén a pollenszezon előtt 1-4 hónappal érdemes elkezdeni a terápiát. Ez azt jelenti, hogy a legtöbb embert érintő parlagfű-allergia esetén ideális, ha májusban megkezdhető az allergén adagolása, annak érdekében, hogy a parlagfűszezonban már jelentős javulás legyen tapasztalható.

Általában 10 nap alatt, a nyelv alá pumpálások számát naponta növelve érjük el a fenntartó dózist, amelyet a szezon végéig kell alkalmazni. Kezdetben egy hígabb, majd egy töményebb oldatot kell használni. Már az első évben elmondható, hogy az allergiás szezont a legtöbb esetben a szokásos gyógyszerek nélkül vészeli át a beteg.

A második és a harmadik évben az első évvel azonos módon kell lefolytatni a kezelést. Ez után a három éven át tartó, néhány hónapos protokoll után számíthatunk rá, hogy az allergia tünetei eltűnnek, vagy legalábbis nagymértékben csökkennek. Ritka esetben az immunterápiára a negyedik évben is szükség lehet.

Tapasztalatok szerint, ha valaki végigcsinálja az immunterápiát, akkor az azt is meggátolja, hogy új allergia alakuljon ki további allergénekkel szemben, illetve, hogy a szénanáthából asztma legyen.

Milyen mellékhatásra számíthatunk az immunterápia alkalmazása során?

Amennyiben a páciens betartja az utasításokat, akkor mellékhatás csak nagyon ritkán fordul elő, az is legtöbbször a kezelés kezdeti szakaszában, kisfokú, nyelv alatti duzzanat formájában.

Gyermekeknél hány éves kortól lehet immunterápiát alkalmazni? Várandós nőknél is alkalmazható?

Gyermekek esetében elsősorban a szülőn múlik a pontos adagolás betartása, és 5 éves kortól már számíthatunk a gyermek megfelelő hozzáállására is. Várandós nőknél még a bőrteszt elvégzése is tilos. Ezzel kapcsolatban inkább azt javasolnám, hogy súlyos allergiás tünetekkel rendelkező fiatal hölgyek gondoljanak a szublingvális immunterápia lehetőségére még a gyermekvállalás előtt, így a terhesség ideje alatt már nem kell szenvedniük allergiás tünetektől. Várandósság esetén a szublingvális immunterápia megkezdése nem jön szóba, de a fenntartó fázisban lévő várandósok folytathatják a kezelést.

Az allergiás nátha mellett fellépő gyakori asztmára is jó hatással van ez a módszer?

Súlyos vagy instabil asztma esetén ne kockáztassuk meg a kezelést. Viszont fontos tény, hogy egyrészt már igazolódott, hogy a szublingvális immunterápia alkalmazása megakadályozza, hogy a szénanátha asztmává alakuljon, másrészt gyakran a már kialakult asztma tünetei is mérséklődnek a terápia után.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!