Honnan tudhatom biztosan, hogy peteérésem van?

2013. 06. 10.
Szerző: Szimpatika
Kíváncsi vagy, melyek ciklusod legtermékenyebb napjai? A helyes önvizsgálati technika segítségével könnyedén kiismerheted tested jelzéseit. Amire szükséged lesz: néhány alapvető biológiai ismeret és némi türelem – ez utóbbi kizárólag rajtad múlik, a többiben segítünk!

Fontos tudnivaló, hogy amíg a petesejt mindössze 24 óráig, addig a férfi ivarsejtjei napokig életképesek a számukra ideális környezetben, ezért az a legoptimálisabb, ha már a peteérés előtti időszakban is történik együttlét. De mikor is van ez a bizonyos időszak?

A gyógyszertárakban kapható ovulációs tesztek pontos eredményt adnak, de csak a tüszőrepedés pillanatában, illetve azt követően jeleznek; az ezt megelőző termékeny periódusról nem tájékoztatnak. Számolgatni egyébként szinte teljesen felesleges lenne ilyenkor, mert az ovuláció nem illeszkedik a naptárhoz, sőt néha soron kívül is bekövetkezik. Annál gyümölcsözőbb némi időt és fáradságot szánni testünk jelzéseinek kifürkészésére, ugyanis tény, hogy a tüszőrepedést közvetlenül megelőző időszakban történő szeretkezés gyakrabban vezet gyermekáldáshoz. Ebből a szempontból mindenképp pozitív hír, hogy az ovulációnak van néhány jól felismerhető, egyértelmű jele: ilyen például a hüvelyváladék mennyiségének és minőségének megváltozása, a méhnyak előremozdulása, a középfájdalom, vagy a testhőmérséklet apró ingadozásai.



Önvizsgálaton alapuló módszerek

A peteérés egyik leglátványosabb jele a hüvelyváladék mennyiségének radikális emelkedése, amelyet minden nő észrevesz magánál. Ebben az időszakban egyébként sokan kívánatosabbnak érzik magukat, sőt még az ágyban is magabiztosabbak lehetnek.

A középfájdalom szintén megbízhatóan jelzi a peteérést – annak, aki egyáltalán érzékeli.

Az ovuláció közeledtével a méhnyak picit előremozdul, illetve megváltozik a formája és a tapintása is. Elsőre sci-finek tűnhet, pedig viszonylag könnyen ellenőrizheted a méhnyak állapotát: alapos kézmosás után, egy vagy két ujjal nyúlj fel a hüvelyedbe, és tapintsd ki a méhnyakat. A peteérés időszakában nagyon egyszerű elérni: ilyenkor előrébb csúszik, lágyabb és enyhén nyitott, tapintásra a fülcimpára emlékeztet; a terméketlen időszakban azonban kemény és zárt, érintésre pedig olyasmi érzés, mintha az orrod hegyét tapogatnád.

A testhőmérséklet apró ingadozásai is jelzik a peteérést – bár a reggeli hőmérőzgetéshez némi kitartás is szükséges, ugyanis ahhoz, hogy megbízható eredményt kapj, minimum két, de inkább három hónapos lázgörbét kellene felállítanod. A tudnivalók a következők: ovuláció előtt hirtelen esik a testhőmérséklet, 24-48 órával utána pedig emelkedni kezd. A ciklus második felében néhány tized fokkal magasabb a testhőmérséklet, amely – amennyiben nem történt megtermékenyülés – a menstruáció előtt vagy annak első napján ismét visszaesik. (A hőmérőzést mindig reggel, közvetlenül ébredés után, még az ágyban fekve végezd!)

Ha azonnali, biztos eredményre vágysz

Ha túl körülményesnek érzed a fentebb bemutatott módszereket, még mindig dönthetsz a patikában kapható ovulációs tesztek mellett. Ezek használata pofonegyszerű: egy dobozban több tesztcsík is található, amelyekkel a vélhetően termékeny napokon kell kísérletezni. Egyetlen hátrányuk, hogy kizárólag az ovuláció bekövetkeztét mutatják, holott közvetlenül a peteérés előtt is termékeny – sőt akár termékenyebb – lehet az együttlét, mint alatta!

Jó, ha tudod

Bizonyos életmódbeli tényezők, káros szokások akár peteérési zavarokat is előidézhetnek, ezért aki babát szeretne, igyekezzen mielőbb megszabadulni azoktól a fránya plusz kilóktól vagy bármilyen, egészségromboló szenvedélyétől. A megfelelő életvitel – vagyis a súlykontroll, a változatos táplálkozás és a kielégítő fizikai aktivitás – segítségével gyakran a termékenység is visszanyerhető, ráadásul minden további beavatkozás nélkül. Érdemes megpróbálni!

Néhány tipp

  • Ahogyan erről már sokszor, sok helyen szó esett, az egészséges táplálkozás, az elegendő pihenés és a megfelelő mennyiségű testmozgás jó hatással van az egész szervezetre, így a termékenységet is pozitívan befolyásolja.
  • Lassíts! A tartós stresszt mindenképp kerülnöd kellene, ugyanis a folyamatos feszültség azt üzeni a női szervezetnek, hogy nincs ideje gyermekre.
  • Le a felesleges kilókkal! Köztudott, hogy a túlsúly negatívan befolyásolja a termékenységet nők és férfiak esetében egyaránt – ahogyan az is hátráltathatja a gólyát, ha a kelleténél kevesebbet mutat a mérleg.
  • Ha előbb nem sikerült, a babaprojekt idején mindenképp el kellene hagyni a káros szenvedélyeket – és itt ne csak az olyan nyilvánvaló dolgokra gondolj, mint például a dohányzás! A gyorséttermi ételek, a kóros nassolás vagy a túlzott koffeinfogyasztás (kávé, kóla) szintén idetartoznak.


forrás: https://www.babasmamas.hu/babat_szeretnek/

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!