A pikkelysömör lélektana

Szerző: Szimpatika
A pikkelysömör esetében a bőr természetes elszarusodási folyamata túlzott mértéket ölt. Az (eleinte) elszarusodott foltok óhatatlanul is a tülkösszarvúak védőpáncéljára emlékeztetnek. Ebből a hasonlóságból kiindulva úgy értelmezhetjük ezt a bőrelváltozást, hogy az ember védekezni szeretne a külvilág támadásai ellen, nem akar megsérülni.

Pedig valójában közelségre, rokonszenvre és szeretetre vágyik. A sérüléstől és az esetleges csalódástól való félelmében viszont mégis inkább elhatárolja magát a külvilágtól, semmit se fogad be, még a hőn áhított vonzalmat sem. „Maga választotta” betegsége révén az illető lelkileg is teljesen elszigetelődik. Hamarosan azonban nyílt és sérülékeny területek mutatkoznak az érintett bőrfelületen: a test rákényszeríti az embert, hogy ismét „sebezhetővé” váljék, „újra kitárulkozzék az élet előtt”. Hiszen a védőpáncél megléte, valamint a külső „támadásokkal” szembeni felfokozott érzékenység szorosan összefügg egymással.

A pikkelysömör tekinthető úgy, mint a közelség és kapcsolat utáni vágy, ugyanakkor a sérüléstől való félelem tünete, ami egyfajta védőpáncél; egyben felszólítás, hogy az ember merészkedjék elő a csigaházából.

A pikkelysömörben szenvedőnek tehát meg kell tanulnia előbújni a „csigaházából”: nyíltan meg kell mutatkoznia, nyitottá kell válnia környezete közeledési kísérleteivel szemben, még akkor is, ha fennáll a veszély, hogy esetenként tisztességtelen emberekkel akad össze. Fel kell ismernie, hogy az élet szakadatlan áramlás, ahol a megbízhatóságot, a becsületességet, de még az érzelmi kapcsolatok tartósságát illetően sem létezik semmiféle biztos garancia.


forrás: https://www.pikkelysomor.eoldal.hu

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!