Már nem csak sci-fi: rossz emlékeket töröltek egerek agyából

2013. 06. 29.
Szerző: Szimpatika
Izraeli kutatóknak sikerült kitörölniük egerek agyából traumatikus emlékeiket. Ehhez olyan, ún. optogenetikai eszközöket használtak, amelyek fény segítségével teszik lehetővé agysejtek működtetését vagy kikapcsolását – írta az izraeli Háárec című lap.

A Jeruzsálemi Héber Egyetemen az Inbál Gosen kutatónő vezetésével zajló kísérletekben először félelemhez szoktatták az egereket egy adott környezetben, ahol enyhe áramütéssel fájdalmat okoztak nekik. Ezzel elérték, hogy abban a környezetben az egerek rosszul érezzék magukat. Később az egerek agyának az emlékezésért felelős részébe egy különleges fehérjét juttattak be egy ártalmatlan vírus segítségével, majd a fényérzékennyé tett sejteket megvilágították. Megfigyelték, hogy a fény hatására az egerek elveszítették az előzőleg kialakított traumatikus emlékeiket.

A kísérlet eredményeit embereknél egyelőre nem lehet alkalmazni, mert még nem tudni, hogy a vírusok felhasználása elég biztonságos-e, azaz évek múltával esetleg milyen hosszú távú hatásaik jelentkezhetnek.

Az izraeli tudós az amerikai Stanford egyetemen dolgozó Karl Deisseroth laboratóriumával együttműködésben végezte kísérleteit: az agy bizonyos sejtjeinek ki- vagy bekapcsolását lehetővé tevő, optogenetikai módszernek nevezett eljárást Deisseroth dolgozta ki.

 

forrás: MTI

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!