A növényi olajak védelmében

Szerző: Szimpatika
Bár korábban állatkísérletek kapcsán felvetették a szakemberek, hogy a linolsavban gazdag étrend gyulladások kialakulásához vezethet, egy újabb, most közzétett kutatás eredményei szerint az emberi szervezet másként reagál az ilyen étrendre, mint az állatoké. A növényi olajok fogyasztása tehát nem jelent kockázatot egészségünkre nézve.

Egy átlag amerikai körülbelül három vagy ennél több evőkanálnyi növényi olajat fogyaszt naponta. A növényi olajok (pl. a szója-, kukorica- vagy repceolaj) jelentős energia- és linolsav- (LS) forrást jelentenek, mely utóbbi az esszenciális tápanyagok közé tartozik. Az 1970-es évek óta tudjuk, hogy a linolsav hozzájárul a vér koleszterinszintjének csökkentéséhez, ahogyan évtizedek óta ismert tény az is, hogy az LS-fogyasztás csökkenti a szívbetegségek kialakulásának esélyét. Megjelentek azonban kétkedő vélemények is, melyek szerint a jóból is megárt a sok. A Missouri Egyetem és az Illinoisi Egyetem most nyilvánosságra hozott vizsgálata azonban ellentmondani látszik a félelmeknek.

Az étrendi linolsav hatása a gyulladásos markerekre egészséges személyeknél: véletlen besorolásos, kontrollos vizsgálatok szisztematikus áttekintése” című közleményükben a szerzők azt írják, hogy nincs összefüggés a növényiolaj-fogyasztás és a keringő gyulladásos markerek szintje között (mely utóbbit gyakran összefüggésbe hozzák bizonyos kórállapotokkal, például a szívbetegségekkel, az ízületi gyulladásokkal, az asztmával és a rosszindulatú daganatokkal). A korábbi állatkísérletek arra utaltak, hogy a linolsavban gazdag étrend elősegítheti a gyulladások kialakulását, ám a Missouri Egyetem Kevin Fritsche által vezetett munkacsoportja azt állítja, hogy az ember szervezete másként reagál erre, mint az állatoké.

„A táplálkozás és az egészségi állapot területén nem vonhatunk párhuzamot az állatok és az emberek között” – figyelmeztet a vizsgálat vezetője. „Azt nem mondjuk, hogy most aztán mindent bele és nyakló nélkül fogyasszunk növényi olajat. Adataink ugyanakkor arra utalnak, hogy a szív egészsége szempontjából megfelelő lehet, ha állati zsiradékok helyett szója-, repce-, kukorica- vagy napraforgóolajat használunk a főzéshez.”

A linolsav egy omega-6 zsírsav, a legtöbb növényi olaj fő összetevője. Ez a zsírsav az esszenciális tápanyagok közé tartozik, mely a legtöbb növényi olajféleség több mint 50 százalékát alkotja.

Fritsche az Illinoisi Egyetem kutatójával, Guy Johnsonnal együtt az egyik legalaposabb vizsgálatot végezte el annak tisztázására, hogy az LS hozzájárul-e embereknél a gyulladások kialakulásához. Nagy számú klinikai vizsgálat eredményét gyűjtötték össze és elemezték a témában, és ennek alapján bizonyítottnak látják, hogy az LS-fogyasztás egészséges embereknél nem indukál gyulladást. „A korábbi kutatások némelyike felvetette, hogy a bizonyos zsiradékok fogyasztása kapcsán – a szervezet immunválaszaként – gyulladás léphet fel. Azt is tudjuk, hogy ez a gyulladás, mely a szervezet bármely pontján kialakulhat, krónikus betegségeket idézhet elő, vagy elősegítheti azok létrejöttét. Tisztában vagyunk azzal, hogy az állati zsiradékok gyulladáskeltő hatásúak, mostani vizsgálatunk azonban kizárta a növényi olajok hasonló kóroki szerepét” – mondja Fritsche.

A Fritsche és Johnson által áttekintett 15 klinikai vizsgálatban összesen körülbelül 500 felnőtt vett részt, akik különféle zsiradékokat, köztük növényi olajokat fogyasztottak. A szerzők nem találtak bizonyítékot arra, hogy az LS-fogyasztás bármilyen összefüggést mutatna a gyulladásos folyamatokkal. Megállapításaik megerősítik azokat a korábbi szakmai irányelveket, melyek a főzéshez a növényi olajok használatát javasolják, és napi 2-4 evőkanál növényi olaj fogyasztását tartják szükségesnek a szív egészsége szempontjából elegendő LS beviteléhez.

„A fogyasztókat szakadatlan bombázzák különböző figyelmeztetésekkel azzal kapcsolatban, hogy melyik élelmiszert kell kerülniük” – mondja a vizsgálat vezetője. „Bár az érvényben lévő táplálkozási irányelvek összességében a zsírbevitel csökkentését javasolják, reméljük, hogy az emberek elfogadják, hogy növényi olajat használjanak az ételek sütéséhez-főzéséhez.”

A vizsgálat eredményeit a Journal of the Academy of Nutrition and Dietetics című lapban hozták nyilvánosságra.


Dr. Simonfalvi Ildikó (forrás: Missouri University )

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!