A burnout szindróma: a kiégés tünetei és kezelése

Lélek 
2013. 07. 05.
Szerző: Szimpatika
Forrás: www.balaicza.hu
A burnout -kiégés- az általános szellemi, lelki és testi kimerültség és a belső kiüresedettség szakmai megnevezése. Elsősorban nagyon energikus, szorgalmas, igyekvő és ambiciózus emberek több éven át tartó szakmai túlterheltségének, illetve a munkából adódó frusztráltságának lehet a következménye.

A burnout legtöbbször a következő tünetekkel jár:

– Kimerültség, fáradtság, csökkent teljesítőképesség

– Koncentrációs zavarok

– Kedvetlenség, apátia

– Belső üresség, esetenként életuntság érzése

– Reménytelenség és kilátástalanság érzése („mintha zsákutcában lennék”)

– Alvászavarok: elalvási nehézségek, gyakori felébredés és felületes, zaklatott alvás, esetleg rémálmok, reggel kimerülten ébredés

– Szkepszis, negatív, cinikus beállítódás – a korábban jellemző optimista és pozitív felfogás dacára

– Lehúzó és éles kritikák, elmarasztaló megjegyzések hangoztatása

– Intolerancia, esetleg arrogancia, kiszámíthatatlan és kolerikus viselkedés

– Szorongás, pániktünetek – főleg amiatt, hogy valamit nem tud (elég jól) teljesíteni, csődöt mond, felsül

– Kísérő tünetek: fejfájás, feszültség, heves és rendetlen szívverés, ingadozó vérnyomás, emésztési zavarok, mellkasi szorítás, légzési nehezítettség, verítékezés

A burnouttal küszködőkre továbbá az alábbiak is jellemzőek:

– Az állapot fokozatosan romlik a hosszabb időn át tartó munkahelyi frusztráltság következtében.

– Elsősorban olyanokat érint, akik korábban nagyon elhivatottak, agilisek és aktívak voltak; akik nagyon vágynak az elismerésre, vagy túlzottan a lelkükre veszik mások baját, sokat aggódnak másokért.

– Gyakran lép fel olyanoknál, akik fáradozásaikért nem kapnak elég megbecsülést, elismerést.

– Főleg olyan hivatásúaknál alakul ki, akik sokat foglalkoznak emberekkel: segítő foglalkozásúak, nagy felelősség- és kötelességtudattal rendelkeznek, önálló döntési jogkörű feladatot látnak el.

– Gyakran hosszabb időre visszavonuláshoz és a munkaképesség csökkenéséhez vagy akár elvesztéséhez vezet.

Segítő foglalkozásúak kiégése

Legelőször Herbert Freudenberger írja le a Burnout Syndrome-ot. Megfigyelései szerint a kiégés elsősorban a segítő foglalkozást végzőket érinti (orvosok, nővérek, szociális szférában dolgozók, pszichológusok, gondozók, tanácsadók stb.). Az éveken át tartó túlfeszített munka, a negatív érzések elfojtása és a krónikus kimerültség – ha nem történik közben regenerálódás – egy idő után apátiához, közönyhöz, cinizmushoz, majd depresszióhoz vezet.

Hogyabn kerülhető el a kiégés?

Ügyeljen időben a figyelmeztető jelekre! Ha úgy érzi, hogy túlhajszolta magát, folyton a munkájával foglalkozik, nem tud kikapcsolni (akár még este és éjjel sem), akkor itt az ideje, hogy azonnal visszafogja magát egy kicsit.

Sokan elkövetik azt a hibát, hogy hosszú időn át, megállás nélkül túlhajtják magukat. Ideálisan csak 80%-os kihasználtsággal lenne szabad mindenkinek dolgoznia, hogy a tartalékok ne merüljenek ki teljesen, és legyen alkalom a feltöltődésre is. Akik ezt megszívlelik, hamarosan meglepve tapasztalják, hogy a teljesítményük újra javul, koncentráltabban és kreatívabban tudnak megint dolgozni.

Ne csináljon mindent saját maga! Adja fel azt a meggyőződést, hogy mindent egyedül kell elvégeznie, különben nem lesz kész és nem lesz elég jó. Arra koncentráljon, ami a dolgait előre viszi, és amit valóban csak Ön tud elvégezni!

Kerülje a nagy stresszt és nyomást! Ne engedje, hogy sürgessék és tovább terheljék! Iktasson be szüneteket, és ha kell, mondjon le kevésbé fontos terminusokat. Ha örökké úgy működik, mint egy gép, akkor ehhez mindenki hozzászokik a környezetében, és eleve ezt fogják Öntől elvárni.

A vidámság, a jókedv nagyon fontos! Próbálja a munkáját és az élet dolgait is némi humorral megközelíteni. A humor az egyik legfontosabb stresszoldó módszer. Ne hagyja magát mások hangulataitól függni, befolyásolni! Ne csak a pozitív beállítódásra, hanem annak terjesztésére is törekedjen!

Autogén tréning és a stresszoldás

A krónikus stressz a kiégés, kimerültség egyik fő kiváltója. Ezért mindenféle relaxációs módszer segít a kimerültség megelőzésében és kezelésében. Ha nincs a közelében olyan, akitől ezt megtanulhatja, szerezzen be relaxációs CD-t, DVD-t, hallgasson relaxálást segítő zenét, vegyen meleg, lazító hatású, illóolajos fürdőket.

Gyógyító vitaminkúra

A kimerültség kezelésében és a megelőzésben is sokat segíthet a célzott, nagy dózisú vitaminkúra. Egyes vitaminok, ásványok és nyomelemek ugyanis nagyon fontos szerepet töltenek be a sejtek energiatermelésében, illetve a boldogsághormon (szerotonin) és az alvást segítő melatonin termelésében is. Ezek hiánya (pl. helytelen étkezés, rossz emésztés, a stressz miatti nagyobb fokú felhasználás, élvezeti szerek okozta veszteség stb.) rontja a szerotonin- és melatonintermelést, elősegíti az idegkárosító, szorongást és depressziót kiváltó anyagok (pl. kinurenin, hydroxy-kinurenin) termelődését, rontja a hormonok kiegyensúlyozott és összehangolt tevékenységét. Emiatt érdemes lehet célirányosan és hatékony adagban vitaminokat és egyéb vitális anyagokat is szedni, infúziós és injekciós lökésterápiát alkalmazni. Mivel a vitális anyagok lecsökkent szintjének normalizálása a szájon át szedett vitaminokkal gyakran 6-12 hetet is igénybe vehet (különösen rossz emésztés esetén), ezért az infúziókkal bejuttatott anyagok sokkal gyorsabb javulást és regenerálódást tesznek lehetővé. Egy-egy vitamininfúziós kúra általában 6-12 kezelésből áll, heti 2-3 alkalommal szokás ismételni, ezt követően pedig időnként egy-egy fenntartó infúziót is lehet adni.

Salaktalanítás és a sav-bázis háztartás rendezése

Aki túlhajszolt és túl sok stressz van az életében, az kapkodva és rendszertelenül eszik, kevés folyadékot iszik, sokat kávézik, rosszul emészt, keveset mozog. Mindezek (sok egyéb, a környezetből érkező hatással együtt) a szervezet túlsavasodásához vezetnek. A savtöbblet nagyon sok sejtfunkciót ront és károsítja az idegrendszeri tevékenységet is, ami eleinte fáradékonyságban, kimerültségben, később fejfájásban vagy más fájdalmakban, ingerültség és szorongás formájában jelenik meg. Ezért a fáradékonyság egyúttal felhívás is arra, hogy mielőbb rendezzük helytelen, túlsavasító életmódunkat, illetve, hogy korrigáljuk a pH-eltolódást. Erre ma már igen sok módszer elérhető bárki számára. Végezhet enyhébb, lúgosító és salaktalanító diétákat, vehet báziskus fürdőket, izzasztókúrákat, masszázst, szedhet és ihat bázikus porokat és italokat is.

Homeopátia, fitoterápia

Egyes homeopátiás szerek (pl. Ac. Phosph., Ac. Picrinicum, Hypericum, Sepia, Nux vomica) támogathatják a kimerültségből adódó testi-lelki tünetek regenerálódását. A megfelelő szerek kiválasztása azonban hozzáértő szakember feladata. A gyógynövények közül többnek is van stresszadaptációt segítő, illetve idegrendszeri funkciókat harmonizáló hatása, ilyenek pl. a citromfű, az orbáncfű, a levendula, a hársfa, a ginzeng, a maca vagy az ashwaganda. Ezek a növények teaként fogyaszthatók, illetve magasabb dózisban hatóanyagaik kivonata kapszulák és cseppek formájában is alkalmazható.

Coaching

Egy coach (tanácsadó) feladata az, hogy segítsen önmagunk hatékony menedzselésében, az időnk megfelelő és eredményes beosztásában, gyengéink, erősségeink feltárásban és a problémáink gyökereinek felismerésében. Ilyen tanácsadókat ma már több nagyobb vállalat alkalmaz a vezetők belső erőtartalékainak védelmében és eredményesebb munkavégzésük segítésére.

Pszichoterápia

Ha úgy érzi, hogy a kiégés oka mélyebben gyökerezik, esetleg valamilyen gyermekkori traumával, partnerkapcsolati problémával függhet össze, akkor érdemes egy sokoldalúan képzett pszichoterapeutát is megkeresni. Ő segíthet a gyengítő háttér kiderítésében és annak tudatosabb rendezésében is.

Gyógyszerek

Ha a kiégés extrém módon súlyos, igen erőteljes szorongás és depresszió kíséri, és a fentiek közül semmi sem segített, akkor esetleg átmenetileg gyógyszerre is szükség lehet. Ám, hogy a mellékhatásokban gazdag pszichofarmakonokra ne kelljen sokáig rászorulni és a lehető legkevesebbet kelljen csak szedni ezekből, érdemes a korábban felsoroltakkal kombináltan folytatni ezt a kezelést is.


forrás: Dr. Balaicza Erika, www.balaicza.hu
 

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!