A refluxbetegségről

Szerző: Csimár Kamilla
Egyes becslések szerint Magyarországon minden második ember rendszeresen tapasztalja a refluxbetegség tüneteit. Arról, hogy az egyre többeket sújtó népbetegség miért alakul ki, mit tehetünk ellene, és hogyan lehet vele együtt élni, dr. Kovács Zalánt, a zirci Szent Bernát Gyógyszertár szakgyógyszerészét kérdeztük.

Milyen tünetek utalhatnak refluxbetegségre?

A betegek nagy része gyomorpanasszal érkezik a patikába: gyomorégésre és az ebből adódó diszkomfortérzésre panaszkodnak általában. De gyakran előfordul, hogy nyelési fájdalom, a gyomortartalom visszaböfögése, hányinger, köhögés, esetleg mellkasi fájdalom a fő panasz. Ezenkívül tipikus tünet szokott lenni a reggeli rekedtség is.

Miért alakulhat ki a refluxbetegség?

Elsősorban a felfokozott életritmus, a mindennapi stresszhatások és a rossz táplálkozási szokások felelhetnek a betegség kialakulásáért. Ugyanakkor a tünetek hátterében sokszor az emésztőrendszer nem megfelelő működése, a gyomortartalom helytelen továbbhaladása és kiürülése, valamint az elhízás áll.

Meg lehet előzni a bajt?

A reflux Magyarország lakosságának több mint a felét érinti. Mint minden népbetegséget, megfelelő odafigyeléssel és a tüneteket kiváltó okok kerülésével, illetve ezen tényezők lehetőség szerinti csökkentésével a refluxbetegséget is meg lehet előzni. A helyes táplálkozás elengedhetetlen. A tünetek megjelenését minden esetben komolyan kell venni, így könnyebb lehet a terápia is.

Vannak veszélyeztettek? Milyen „hajlamosító” körülmények léteznek?

Az olyan emberek, akik folyamatos feszültségben élnek, fokozottabban ki vannak téve a refluxbetegségnek. Ugyanakkor az európai emberek többsége nem figyel kellően oda a testtömegére, mozgásszegény életmódot folytat, sokat ül görnyedten a székében, aminek eredményeként megnő a hasűri nyomás, és ez szintén egy komoly kockázati tényező. Az erős dohányzás, a túlzott alkohol-, kávé- és teafogyasztás szintén növelheti a betegség kialakulásának esélyét.

Miért fontos, hogy kivizsgáltassuk és kezeltessük a betegséget? Milyen komolyabb következményei lehetnek egy kezeletlen refluxnak?

A közvetlenül a tápcsatorna felső szakaszát érintő betegségek kialakulása mellett – ide tartoznak a gyomor-, a nyelőcső-, a szájüregi és a fogászati problémák – a refluxbetegség szövődményei érinthetik a gyomor keringési rendszerét, a légzőrendszert – ilyenkor a beteg mellkasi fájdalmat érzékel, nehézlégzés, esetleg fulladásos rohamok kínozzák –, valamint a fül-orr-gégészeti szervrendszert. Súlyos esetben a tünetek alvászavarhoz is vezethetnek.

Milyen gyógyszeres (és nem gyógyszeres) kezelés létezik?

A betegség enyhe formájában a gyomor savtartalmának csökkentése szokott lenni az elsődleges cél, amit vény nélkül kapható savcsökkentőkkel lehet elérni. Ugyanakkor meg kell jegyezni, hogy ez csupán tüneti kezelés, a betegség okát nem fogja megszüntetni. Fontos, hogy a gyógyszerész a gyógyszertárba betérő „refluxgyanús” pácienst azonnal továbbirányítsa az orvoshoz. A megfelelő, műszerekkel végzett, orvosi diagnózis felállítása után van mód ugyanis az igazi terápiára, a H2-receptor-blokkolók, valamint a protonpumpagátlók alkalmazására.

Milyen ételeket, italokat kerüljenek a refluxszal élők, mire kell odafigyelniük?

A helyes időben történő táplálkozás ugyanolyan fontos, mint a megfelelő minőség és mennyiség. Refluxbetegség esetén mindenképp kerülni kell a citrusfélék fogyasztását (a magas savtartalom miatt), a kávé (koffein), az alkohol és a magas zsírtartalmú ételek túlzott bevitelét.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!