Fesztiválok? Füldugóval? Miért ne!

2013. 07. 11.
Szerző: Szimpatika
Hegyalja, EFOTT, Volt, Sound, Bánkitó, Sziget, SZIN… A fesztiválszezon egyben a halláscsökkenés szezonja is, így érdemes beszélnünk a témáról. Foghatjuk a fűnyíróra, a metróra, a motorozásra, ami akár mind igaz is lehetne  – csakhogy a halláskárosodás kialakulásának egyik leggyakoribb oka a túl hangos zenehallgatás. Kérdés, hogy mikor túl hangos? Fülhallgatón keresztül akkor, ha a környezetünkben levők is „élvezhetik” a zenét, szabadtéren pedig, ha a mellettünk lévővel kiabálni kell, hogy meghallja, amikor hozzá beszélünk.

Dr. med. habil. Hirschberg Andor, a Rózsakert Medical Center fül-orr-gégész, audiológus szakorvosa tudja, hogy nem lehet egy-egy koncert kapcsán arra gondolni, mennyire károsítja a hallásunkat. Ilyenkor nincs szó komolyabb hatásokról, hiszen rövidebb ideig zúghat, esetleg bedugulhat a fülünk, de ez másnapra rendszerint elmúlik. Amennyiben a panaszok nem rendeződnek maguktól 12 órán belül, forduljunk szakorvoshoz. A fesztiválozás során a több napig vagy akár hetekig tartó, védőeszköz nélküli terhelés ugyanis komoly traumát jelent a fülünk számára, és akár visszafordíthatatlan halláskárosodást is okozhat, aminek a hatását csak évekkel később érzékeljük.

Hogyan védekezhetünk?

Nem kell minden koncertet az első sorból végigtombolni, pihentessük fülünket időnként a színpadtól távolabbi részeken. Koncerteken és hangos zenehallgatás esetén is akut zajártalmat szenvedhetünk, amelynek esélye egyrészt a hangterhelés nagyságától és időtartamától függ, másrészt az egyéni érzékenységen is múlik. Ha távolabb megyünk a hangforrástól, akkor csökkenthetjük a zajterhelést, és ezzel a belső fül károsodásának esélyét is.

Persze arra is van megoldás, ha mindenképpen az első sorokból szeretnénk élvezni a koncert nyújtotta élményt. Ilyenkor válasszunk olyan speciális füldugót, amely biztonságos szintre gyengíti a zene hangerejét anélkül, hogy rontana az élvezhetőségén és a másnapi fülzúgástól, tartós halláskárosodástól is megvéd. A speciális akusztikus szűrő segítségével a zene tisztán hallható marad, miközben a beszédet is megértjük, így nem kelti az elszigeteltség érzetét. A hosszú élettartamú, lágy anyagnak köszönhetően tökéletesen illeszkedik a fülbe és nem áll ki belőle, szinte észrevétlen marad a környezetünk számára, hogy party füldugót viselünk. Gyermekünk még örülni is fog, ha egy olyan FesztiválPAKK-al lepjük meg a buliidőszakban, amelyben a „biztonságos túléléshez" szükséges minden kellék fellelhető, a fogkefétől és fogrémtől kezdve a füldugón keresztül az esőkabáton át, mindezt pedig egy designos újrahasznosított és vízálló molinó táskába adjuk át neki.

Tudjuk, nehéz a fesztiválkínálatot úgy végignézni, hogy szempont legyen, a fülünkre is vigyáznunk kell. Ez különösen tinik esetében reménytelen: nem valószínű, hogy megfogadnák, inkább csak kinevetnének egy olyan szülői tanácsot, hogy „és kérlek, ne hallgasd hangosan a zenét, mert megsüketülsz." De ha tudatában vagyunk a veszélyeknek, és picit odafigyelünk, akkor sokat tehetünk azért, hogy 70 évesen is halljuk majd, mit mondanak körülöttünk. Ne feledjük, hogy pl. Freddy Mercury, Phil Collins, Sting, Eric Clapton, Cher és Rod Steward karrierjük során szenvedtek halláskárosodást, melyet a hallásuk megfelelő védelmével megelőzhettek volna.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!