Napirendre kerülhet a dohányzás teljes közterületi tiltása

Szerző: Szimpatika
Több egészségügyi vonatkozású határozatot is hozott keddi budapesti ülésén az Országos Választási Bizottság (OVB). A testület egyhangúan szavazott arról, hogy népszavazási kezdeményezés indulhat a dohányzás teljes közterületi tiltásáért. A magánszemély által kezdeményezett, az OVB szerint teljesen „egyértelmű” kérdés így szól: „Egyetért-e Ön azzal, hogy közterületen tilos legyen dohányozni?”

Ha az OVB mostani, egyhangúlag meghozott határozatával szemben nem érkezik jogorvoslati kérelem, akkor elindulhat az aláírások gyűjtése. Kétszázezer érvényes támogató aláírásra van szükség ahhoz, hogy a kezdeményezésről – az Országgyűlés számára kötelező erejű – népszavazást lehessen tartani.

Jogszabályok jelenleg is tiltják a közterületi dohányzást meghatározott helyeken, így például tilos dohányozni játszótereken, illetve azok 5 méteres környezetében, valamint a fővárosban tilos a BKV megállóiban rágyújtani.

A testület három népi kezdeményezést is hitelesített: az egyik azt célozza, hogy Magyarországon a jövőben ne létesülhessen új atomreaktor; a másik, az OVB által egyhangúlag támogatott népi kezdeményezés pedig az alkotmány módosítására irányul, arra, hogy „az Alaptörvény tegye lehetővé az Alaptörvény népszavazással történő módosítását”. A harmadik hitelesített népi kezdeményezés lényegében az eutanázia lehetőségét teremtené meg orvosi részvétellel. A kérdés így szól: „Egyetért-e Ön azzal, hogy a gyógyíthatatlan halálos betegségben szenvedő felnőtt korúak orvosi segítséggel vethessenek véget az életüknek?”

A népi kezdeményezésekhez 50 ezer érvényes aláírás kell; ez azonban csak a napirendre vételre kötelezi a parlamentet, a kérdésnek megfelelő döntésre már nem.


forrás: MTI

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!