A vadnyugati párbaj törvényei

2013. 07. 14.
Szerző: Szimpatika
Mint kiderült, nem feltétlenül csak a westernfilmekben igaz, hogy a vadnyugati pisztolypárbajokban az elsőnek fegyvert rántó cowboy hal meg. A kérdéssel régebben nem kisebb név, mint a Nobel-díjas Niels Bohr is foglalkozott. A tudományos legenda szerint egyik kollégájával fogtak egy-egy töltetlen pisztolyt, majd párbajokat szimuláltak. Bohr sohasem rántott elsőként fegyvert, ennek ellenére mindig győzött.

A dán tudós nyomán egy brit tudóscsoport precízen megtervezett kísérletsorozatot hajtott végre, és érdekes eredményekre jutottak. Kiderült, hogy az akciónál, azaz az elsőként fegyvert rántó személy cselekvéssoránál minden esetben gyorsabb az erre adott reakció. Az válasz cselekménysort végző kísérleti alanyoknál átlagosan kilenc százalékkal rövidebb idő alatt zajlott le a pisztoly előrántása és a ravasz meghúzása, mint a kezdeményezőknél. Az agy reaktív rendszere tehát gyorsabb, mint a tervszerű döntéseket végrehajtó struktúra. A kísérletsorozat tapasztalatai szerint az utóbbi ráadásul hajlamosabb a hibákra is.

A reaktív rendszer sebessége nyilván olyan evolúciós előny volt, amely kedvezett a fennmaradásnak, de sajnos ki kell ábrándítanunk a westernfilmek szerelmeseit: általában a kezdeményező cowboynak kell győznie, mert a másodikként fegyvert rántónak rendszerint nem elég a kilenc százalékkal kevesebb cselekvési idő a késedelem ledolgozására.

Hogy Bohr miért győzött mindig? A modernkori kísérletezők szerint valószínűleg nagy fegyvermániás lehetett.


forrás: Galamus

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!