Boldogabbak, akik letették a cigit

Szerző: Szimpatika
A füstmentes élet egyáltalán nem nyomorúságos. Sőt, a Wisconsin Orvosi Egyetem kutatásai szerint a leszokás után egy-három évvel az exdohányosok sokkal jobb egészségi állapotnak örvendenek és elégedettebbek is az életükkel, mint a dohányosok.

Annyi biztos, hogy a leszokás életeket ment és javítja az általános egészségi állapotot. Ami kevésbé világos, az az, hogy miként befolyásolja az exdohányosok életét a leszokás. A dohányosok közül sokan úgy gondolják, hogy a leszokás ronthatja az életminőségüket. A dohányzás abbahagyása után azonban az általános kedély- és egészségügyi állapot javulása figyelhető meg, ami arra ösztönözheti a még dohányzókat, hogy tovább próbálkozzanak a leszokással.

A szakértők egy, a leszokás pozitív és negatív hatásait vizsgáló felmérés eredményeit vették figyelembe a kutatás során, amelyben összesen 1504 dohányos vett részt. A leszokottak életminőségét egy és három évvel a leszokást követően is megvizsgálták. Az életminőséget az egészségi állapot, az önértékelés, az életfilozófia, a munka, a tanulás, a kreativitás, a szerelmi és baráti kapcsolatok, a családi és szomszédi viszonyok és a közösségi élet szempontjából vizsgálták.

Bár dohányzás abbahagyását megelőzően sokan féltek az életminőség romlásától, az eredmények szerint a sikeres leszokást semmilyen tekintetben nem követte az életminőség romlása. Sőt: a dohányosokkal összehasonlítva a leszokottak egészségi és érzelmi állapota, valamint életminősége sokkal jobb volt. „A mostani kutatási eredmények bizonyítékul szolgálhatnak arra nézve, hogy a leszokás minden tekintetben javítja az életminőséget, és arra ösztönözhetik a dohányosokat, hogy hagyjanak fel káros szenvedélyükkel” – mondta dr. Megan Piper, a kutatás vezetője. A tanulmány az Annals of Behavioral Medicine című online szaklapban jelent meg.


forrás: https://semmelweisfigyelo.hu

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!