A nyári fülproblémákról

Szerző: Kovács Zsuzsanna
A hallójárat-gyulladás és -dugulás igen gyakori probléma nyáron, főleg a kicsiknél. Mire érdemes ebből a szempontból odafigyelni, ha vízpartra tervezzük a pihenést?

A fülpanaszok szezonja nyáron van, hiszen a családi nyaralás során, ha az időjárás engedi, igyekszünk minél több időt tölteni a vízben, vízparton, strandokon. A vakáció alatt és után sokan tapasztalják, hogy nem hallanak jól, bedugult a fülük. Ha a fürdőzést követően órák múlva is fennáll a dugulás, akkor előfordulhat, hogy a fülzsír a víz hatására megduzzadt és elzárta a hallójáratot.


A fülzsírdugó eltávolítása a fül kimosásával oldható meg, amit mindenképpen orvosra kell bízni. A hallójárat a fülkagylót és a középfület köti össze, és itt találhatók a fülzsírt termelő mirigyek. A külsőfül, illetve a hallójárat gyulladását okozhatja – többek között – baktérium, hámsérülés (idegen testtől vagy fülpiszkálástól), illetve a hallójáratba bejutó víz. Nyáron a leggyakoribb ok a bakteriális és a vírusos fertőzés, melynek tünetei a következők: fájdalom, viszkető, kellemetlen érzés, fülfolyás, a hallójárat érzékenysége; nyomás esetén pedig tompa fájdalom jelentkezik. A külsőfülgyulladásnál fokozottan kell figyelni a váladék, genny rendszeres eltávolítására, amelyet a fül-orr-gégész szakorvos végez el adott rendszerességgel, és az eset súlyosságától függően gyógyszeres gézcsíkkal és fülcseppel kezeli a gyulladást. Nagyon fontos, hogy a gyulladt területet óvni kell a víztől. Fájdalomcsillapításra alkalmazhatunk paracetamol- vagy ibuproféntartalmú készítményeket, a viszketésre pedig antihisztamint. Nedvedző stádiumban naponta többszöri (gyulladáscsökkentő) fülcseppet kell alkalmazni, illetve gyulladáscsökkentővel vagy dezinficiáló és szárító ecsetelővel szokták kezelni a beteg fület. Fájdalomcsillapításra kövirózsacsepp vagy fájdalomcsillapítót tartalmazó fülcsepp is alkalmazható.

Mit érdemes magunkkal vinni az utazásra, ha a családban van olyan személy, aki hajlamos hallójárat-gyulladásra?

Elsősegély- és gyógyszeres csomagot mindenképp vigyünk magunkkal; az általános elsősegély-gyógyszerek mellé tegyünk be speciális füldugót és strandon alkalmazható fülcseppet, különösen akkor, ha olyan személlyel utazunk, akinél gyakran előforduló probléma, hogy a víz megreked a fülében.

Mit tegyünk, ha homok vagy víz megy a gyerek fülébe?

Ha úszás során víz jut a hallójáratba, azt úgy rázhatjuk ki, ha elfordítjuk a fejünket, és húzzuk a fület – ilyenkor függőleges helyzetbe kerül a hallójárat. Közben ugrálhatunk fel és le, mert így a gravitáció is segít. De hajszárítóval is hamar kiszáríthatjuk a nedvességet. A strandon alkalmazható fülcsepp segítségével a fürdés, úszás után a hallójáratban rekedt vizet tudjuk eltávolítani, és ez megszünteti a dugulásérzést is. Ha szükséges, megpróbálhatjuk a kevés vizet puha végű, sodrott vattával felitatni.

A szabad vízpartokon számolnunk kell a szennyeződéssel, uszodában pedig a klóros vízzel. Ha amúgy is apró sérülés van a fülben, azon keresztül a vízben levő kórokozó bejuthat a fülbe és viszketést, fájdalmat okozhat, a külső hallójárat begyulladhat. Ezt úgy a legkönnyebb megelőzni, ha a felszínen úszunk, illetve úszósapkát használunk, de a gyerekek szeretnek lemerülni, ugrálni. Régen egy kevés vazelinnel bekent vattát használtak, ma már ilyen célra kapható speciális füldugó, mindenféle méretben. Ennek előnye, hogy nem gátolja a hallást, csak a vizet tartja távol. Ajánlható az érzékenyebb fülű felnőtteknek is. Amikor pedig kijövünk a vízből, gondosan töröljük meg a fülünket, hogy minél hamarabb megszáradjon.

Sokszor hallhatunk a meleg só gyógyító hatásáról. Milyen esetekben alkalmazhatjuk ezt a technikát, és mire kell ilyenkor odafigyelnünk?

A meleg sót általában középfülgyulladás esetén ajánlott alkalmazni. Ha vászonba tett meleg sót helyezünk a fülre, elmulaszthatjuk az enyhe fülfájást és a kezdődő sajgást. A sót helyettesíthetjük meleg vizes palackkal vagy hőpárnával is. A fájdalomcsillapítók általában hatékonyan enyhítik a fülfájásokat, a fertőzéses eredetű fülfájásokra pedig antibiotikumos kezelést alkalmaznak az orvosok.

Apropó, orvos: melyek azok a tünetek, amelyeknél már nem elég a házi praktika?

Feltétlenül orvoshoz kell fordulni, ha a tünetek 2-3 nap múlva sem szűnnek, illetve akkor is, ha fokozódik a fájdalom és láz is jelentkezik.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!