Mielőtt belevág(at)na

Szerző: Kalmár Lalita
A közelmúltban egy hollywoodi sztáron, Angelina Jolie-n saját kérésére emlőeltávolító műtétet hajtottak végre, mivel egy állítólagos genetikai kutatás alapján biztosra vette, hogy felmenőihez hasonlóan ő is mellrákban fog meghalni. A hír világszerte felborzolta a kedélyeket, és a közvélemény érdeklődése a betegségmegelőző sebészeti beavatkozások felé fordult.

A különös műtét orvosi hátteréről és hatásairól dr. Borbényi Erikát, a Semmelweis Egyetem I. számú Belgyógyászati Klinika onkológiai részlegének onkológus főorvosát kérdeztük.

Milyen vizsgálat alapján dönthet valaki úgy, hogy eltávolíttatja a melleit vagy a belső szerveit (petefészek, prosztata)?

A mellek vagy a különböző belső szervek eltávolítása rákmegelőzés céljából nem bevett gyakorlat. Angelina Jolie-t egy genetikai vizsgálat, a BRCA-mutáció vizsgálata (amely génhiba az emlődaganatok alig 5-7 százalékában található meg), valamint a fiatalon megbetegedett édesanyja elvesztése késztette a döntés meghozatalára, feltehetőleg megfelelő tájékozódást követően, saját felelősségére. Az említett beavatkozással 85-ről 5 százalékra szeretné csökkenteni az emlőrák kialakulásának kockázatát, valamint a későbbiekben jelentős mértékben kívánja csökkenteni a petefészekrák kockázatát is. Természetesen ezek csak számadatok, nem törvényszerű, hogy egy ilyen genetikai bélyeg mellett biztosan kialakul emlődaganat vagy petefészekrák, illetve a fenti genetikai variáns hiányában is kialakulhatnak ezek a daganatok.

Végeznek-e ilyen vizsgálatot Magyarországon is?

A BRCA1 és BRCA2 mutáns gén vizsgálatát rutinszerűen elvégzi az onkológus, ha egy nő fiatalon megbetegszik emlőrákban, és legalább két felmenője már megbetegedett emlő- vagy petefészekrákban. Mivel ez a génhiba aránylag ritka, gyakran családi halmozódás esetén sem ez áll a betegség háttérben. Az életmódbeli faktorok – úgymint az elhízás, a mozgásszegény életmód, az egészségtelen táplálkozás, a mindennapi stressz feldolgozásának zavara – sokkal gyakoribb rizikótényezőnek számítanak.

Ilyen vizsgálat alapján más testrész eltávolításával is megelőzhető lehet a rák? (Ha megelőzhető...)

Eléggé furcsa lenne. Hangsúlyozom, hogy a megelőzésnek ilyen formája nem bevett gyakorlat. Sokkal fontosabb lenne a megelőző életmód megtanulása, rossz szokásaink elhagyása, a feleslegesen bevitt kalóriák elkerülése, egészséges ételek fogyasztása, a rendszeres testmozgás, fizikai aktivitás, és a bennünket érő stresszözön feldolgozásának megtanulása, lelki egészségünk karbantartása.

Van-e más egészségügyi kockázata egy ilyen beavatkozásnak?

Minden beavatkozásnak van egészségügyi kockázata. Egyetlen tabletta bevétele is tud gondot okozni, nemhogy egy komoly műtétsorozat! Fontos hangsúlyozni, hogy az ilyen komoly döntéseket megelőzően egy multidiszciplináris szakértői csapat (amelynek molekuláris patológus, onkológus, sebész, sugárterapeuta, pszichológus, sőt életmód-tanácsadó is tagja) véleményét kell meghallgatni, és a döntést csak az alapos tájékozódást követően szabad meghozni. Hangsúlyozom, hogy a szóban forgó beavatkozások elvégzésének eldöntése a már kialakult, a fenti génvariánssal terhelt emlődaganatok esetén merül fel.

Okoz-e hormonális változásokat egy ilyen műtét?

Az emlők mirigyállományának eltávolítása nem, de a petefészkek eltávolításának jelentős hatása van a hormonrendszer működésére.

Mi történik a műtét során? (A köznyelvben a beavatkozás meghatározása úgy terjedt el, hogy „levágatta a melleit”– de nyilván nem erről van szó...)

Ezt a kifejezést az emberek gyakran használják, de elég rémisztő. Az eltávolítás finomabban hangzik. Angelina Jolie műtéte során az emlő mirigyállományát távolították el egy, a bőrt és az emlőbimbót megtartó technikával, majd ezt követően ültettek be ún. emlőimplantátumot. A hírek szerint a színésznő az elkövetkező években mindkét petefészke eltávolíttatását is tervezi.

Mi az, amire férfiaknak és nőknek egyaránt érdemes odafigyelniük?

Amire nem lehet elég hangsúlyt fektetni, a prevenció, azaz a megelőzés. Az elsődleges megelőzés lényege a minőségi élet és életmód megteremtése, ahogyan azt már az előbbiekben kifejtettem. A másodlagos megelőzés a szűrés, amelynek lényege: felismerni a daganatos betegséget, még mielőtt tüneteket okozna. Nagyon fontos azt tudni, hogy minél korábban derül ki a betegség, annál nagyobb esélyünk van a túlélésre. Mindenkinek javaslom az egészségtudatosságot, a tájékozódást, az odafigyelést egészsége megtartása érdekében, és a szűrővizsgálatokon való részvételt.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!