Makrobiotika: élő táplálékkal a harmonikus életért

Szerző: Szimpatika
Étrendünk egészséges, élő alapanyagainak gyógyító hatásait tudományos kutatók sora vizsgálta már, és értékességüket folyamatosan igazolják. A makrobiotika ételeinek alapanyagául élettel teli növényeket választ, ugyanis ezek élő energiával és sokféle értékes tápanyaggal rendelkeznek. A makrobiotikus táplálkozásról feltett kérdéseinkre Sebestyén Szilvia, a Makrobiotika Intézet vezetője válaszolt.

Mi az a makrobiotika?

Akik felelősséget vállalnak az életükért és az egészségükért, azok tudást gyűjtve, aktívan és hittel tesznek is annak minőségéért. A makrobiotika az egészséges életmód és táplálkozás átfogó rendszere, amely magában foglalja az alapanyagok kiválasztását, a főzési módszereket, az étkezés módját és az életmódot is. Az emberiség hagyományos életmódjának mai, modern értelmezése ez.

A természettel összhangba hozott életről és étrendről szól, az életerőnk magas szinten tartásáról, az egyensúlyunk folyamatos megteremtéséről, figyelembe véve az éghajlati övet, az évszakot, a környezeti hatásokat, a nemünket, a korunkat, a pillanatnyi állapotunkat, az aktivitásunkat, az éppen hozzáférhető alapanyagokat és a főzésre fordítható időnket.

Mire jó ez az étrend?

A makrobiotikus életmód és étrend alkalmas a civilizációs betegségek megelőzésére és azok káros hatásainak természetes módon történő enyhítésére, gyógyítására. Ilyen betegségek például a túlsúly, a fejfájás, az allergiák, a rák, a szív- és érrendszeri és az emésztőrendszeri problémák, a cukorbetegség, a férfi és női reproduktív szervek problémái. A módszer számos követője gyógyult már ki különféle súlyos betegségekből. Világszerte egészséges, aktív, hosszú életet élnek az emberek azokban a közösségekben, amelyekben ilyen étrendet és életmódot követnek.

A magas élelmirost-tartalmú ételek egészségesen tartják az emésztőrendszert. A telített zsírok alacsony szintje a vér jó minőségéhez vezet, javítja a vérkeringést és a szív működését. Az alacsony glikémiás indexű makrobiotikus ételek támogatják a vércukorszint egyensúlyát, segítik a túlsúly csökkentését és az érzelmi egyensúlyt. Az ételekben a savas és a lúgos hatás, valamint a kálium és nátrium mennyisége a szükséges egyensúlyban vannak. A lassan lebomló, összetett szénhidrátok azt eredményezik, hogy az ételek hosszabban fennmaradó energiát, nagyobb állóképességet és életerőt adnak. Az általános makrobiotikus étrend fehérjékben, vasban, kalciumban és más ásványi anyagokban, nyomelemekben és vitaminokban gazdag. A fehérje kulcskérdés a sejtosztódáshoz, de túlzásba vitt bevitele egészségtelen növekedéssel és veseproblémákkal járhat. Ez az étrend ideális fehérjeszintet és különböző kombinációkban megfelelő fehérje-összetételt ad. Az egyéni szükségletek és állapot mellett az évszakok is fontos szerepet játszanak az élelmiszerek és a főzési módok kiválasztásában.

Mit együnk, hogy egészségesek legyünk?

Az egész gabonaszemek, a bab- és magfélék, a zöldségek élő táplálékok: képesek a növekedésre, kicsíráznak; a gyökérzöldségek a veremben kihajtanak, a gyümölcsök magvai elültethetők és új növények fejlődnek ki belőlük; a természetesen erjesztett, fermentált ételekben – például a szójababból készül miszóban – pedig mikroszkopikus folyamatokban részt vevő, élő enzimek virulnak.

A makrobiotikus rendszer az energetikai szempontból kiegyensúlyozott ételeket ajánlja: a legmegfelelőbb ételek az ember számára az egész gabonaszemek, különösen a barna rizs. Az ember melegvérű lény, így táplálékát leginkább a kiegészítő ellentétből, a növények köréből igényli; ezért kiemelkedőek az étrendben a gabonafélék, a zöldségfélék, a babfélék és a természetes szójababtermékek, a mag- és diófélék, a tengeri füvek és a helyben termett gyümölcsök a mérsékelt éghajlati övben.

Az állati eredetű ételek közül a halak ajánlottak, különösen a fehér húsú halfajták, a tengerparti részeken pedig frissen a kagylók is. Gondosan választjuk ki a természetes élelmiszer-alapanyagokat, és ugyanilyen gonddal tároljuk és dolgozzuk fel őket otthon. A főzési módszerekkel különféle hatásokat gyakorolunk az ételek energiájára, majd amikor elfogyasztjuk őket és kölcsönhatásba kerülnek a testünk energiájával, hatást gyakorolnak az életenergiánkra és érzelmi egyensúlyunkra. Ismerjük meg az összes értékes alapanyagot és főzési módszert, és használjuk őket változatosan, hogy ízletes ételeket készíthessünk belőlük!

Kik követik ezt a módszert?

Sok egészséges ember használja alkalmanként, például tisztító kúra formájában, de sokan már életmódként is folytatják, hogy fiatalon, egészségesen, energiával telve tudjanak élni és dolgozni. Rengeteg írásos visszajelzést kaptunk az elmúlt években a módszert sikeresen alkalmazóktól a javuló állapotukról és gyógyulásukról sokféle betegségből: különféle rákbetegségekből, nőgyógyászati bajokból, cukorbetegségből, érrendszeri, mozgásszervi, légúti, emésztőrendszeri és egyéb betegségekből. A módszer népszerűsége az elmúlt évtizedekben világszerte nőtt. Keleten évszázados hagyományai vannak, de mára már Amerikában és Európában is ismertté vált; az elmúlt néhány évtizedben hazánkban is gyorsan terjedni kezdett. Mindenkinek lehetősége van elkezdeni, világszerte emberek milliói követik ezt az egyénre szabható étrendet és életmódot: gazdagok és szegényebbek, híresek – például Madonna, Tom Cruise, Gwyneth Palthrow, Illényi Katica – és hétköznapiak, családok és egyedül élők.

Választják ezt az életmódot sokféle vallási, kulturális, környezeti háttérrel, bőrszínnel; városlakók és vidékiek; egészségesek és betegségükből gyógyulni vágyók; fiatalok és idősebbek; férfiak, nők, gyerekek, és a természetes, békés életre vágyók. Az életmód követői egy békés világ álmát őrzik, és saját életükben az alapanyagok kiválasztásával, a főzéssel, az étkezéssel, az életmóddal és azzal, hogy összhangra törekszenek a környezetükkel, tesznek is érte. Az iparosodott világ feldolgozott élelmiszereinek nagy részét élő, természetes, makrobiotikus ételekkel pótolni nem csak kevesek költséges mulatsága: ez egy egyszerű módon is kialakítható, harmonikus életmód és étrend, amely összhangban áll a természettel.

Ősi alapokon nyugvó, környezettudatos, fenntartható, a mai felfogásunk szerint is megvalósítható életet tesz lehetővé. Elvei és módszerei irányt mutatnak egy nagyon összetett, állandóan változó világban, amelyben egyik legfontosabb iránytűnk az intuíciónk (biológiai bölcsességünk): ez pedig a makrobiotikus ismeretekkel, gyakorlattal, életmóddal és étrenddel folyamatosan fejlődik.

Mi a helyzet Magyarországon?

A makrobiotika a 80-as években kezdett egyáltalán ismertté válni, a 90-es évektől pedig már fokozatosan terjed Magyarországon. Azóta itthon is hozzáférhetők az alapanyagok, elterjedt nálunk is a biogazdálkodás, sok kiadvány jelent meg a módszerről magyar nyelven, és emellett elméleti tanfolyamokon és főzési gyakorlatokon ismerkedhetnek meg vele az egészségesen élni és a gyógyulni vágyók.

Képzett makrobiotikus tanácsadókhoz lehet fordulni, akik a betegeknek egyénre szabott javaslatokkal segítenek. 2004-től működik a Makrobiotika Intézet; én előtte személyes gyógyulási tapasztalatot szereztem külföldön a módszer segítségével, majd saját tanulmányokat folytattam az európai Kushi Intézetben. Egyre többen dolgozunk azon, hogy országszerte sokan megismerjék ezt az értékes tudást.

Egy egészséges embernek miért érdemes elkezdenie?

Mert mindannyian sokféle káros környezeti hatásnak vagyunk kitéve, amit életmóddal és étrenddel nagyrészt ellensúlyozhatunk. A makrobiotika segítségével egészséges, aktív életet lehet élni. A világban már sok helyen bebizonyosodott, hogy hosszú távon is sikeresen élhető életmódról van szó. Például Japánban, Okinawa szigetén az egyszerű, természetes étrendet és életmódot követő idősek sokáig fittek maradnak és aktívan dolgoznak még 85-95 éves korukban is.


forrás: Vegafood

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!