Így védjük meg lakásunkat a betörőktől

Nyár 
2013. 08. 10.
Szerző: Szimpatika
Nyáron, különösen augusztusban sokan utaznak el több napra otthonról, így ilyenkor kiemelten fontos, hogy a lakásunk védelméről gondoskodjunk. A rendőrség összegyűjtött néhány hasznos tanácsot a betöréses lopások elkerülése érdekében, melyeket nemcsak nyaralásunk idején, de egész évben ajánlott megfogadni.

A bejárati ajtókat minden esetben zárjuk be, még akkor is, ha csak rövid időre hagyjuk el a lakást.

Végzettségünket, címeinket ne tüntessük fel névtáblánkon, ha nem feltétlenül szükséges, mert ebből vagyoni helyzetünkre lehet következtetni, és ezáltal betörési célponttá válhatunk.

Kulcsot ne tartsunk igazolványokkal egy helyen. A közös helyeken felügyelet nélkül hagyott kulcsokról illetéktelenek másolatot készíthetnek, s így a lakásba való bejutás már nem okoz nehézséget.

Lakáskulcsot ne tegyünk az ajtó közelében lévő „biztos” rejtekhelyre (lábtörlő alá, villanyóraszekrénybe). A betörő ott keresi először.

Gondoskodjunk értéktárgyaink számbavételéről, jellegzetességeinek rögzítéséről. Értéktárgyainkat lehetőleg egyedi, azonosításra alkalmas jellel lássuk el, illetve kérjük szakembertől az ilyen megjelölést (gravírozás).

Lehetőleg ne tartsunk otthon sok pénzt. Ha mégis, használjunk falba erősített széfet, amely az ékszereknek is védelmet nyújt. Az ékszerekről és kisebb méretű értéktárgyakról, amelyeket nehéz megjelölni, készítsünk fényképet.

Sose közöljük idegennel, hogy mikor nem vagyunk otthon, mikor távozunk el hosszabb időre a lakásból, de jó szomszédokkal, rokonokkal mindig. Tartózkodási címet, telefonszámot is hagyjunk meg nekik.

Távollétünk idejére ajtónk időnkénti átvizsgálására, levélszekrényünk kiürítésére, újságok, díjszedő cédulák, ajtóba tűzött üzenetek összegyűjtésére kérjük meg a szomszédokat. Semmi se keltse azt a látszatot, hogy régóta nem tartózkodunk otthon.



A bejárati ajtón használjunk biztonsági láncot. Ismeretlen személynek csak akkor nyissunk ajtót, ha előtte a biztonsági láncot beakasztottuk. Ezt követeljük meg családtagjainktól is.

Szereltessünk fel hengerzárral több ponton záródó ajtót, amely megfelelő mechanikai szilárdsággal bír.

Amennyiben anyagi lehetőségeink engedik, egészítsük ki a lakás védelmét egy elektromos érzékelő és riasztó berendezéssel, amely a nap 24 órájában jelzést ad valamelyik vagyonvédelmi cég felügyeleti pontjára.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!