Tanuljunk meg sziesztázni

Szerző: Szimpatika
A délutáni szieszta jól bevált szokás a mediterrán országokban: az ebédet követő időszakban elcsendesül a város, az emberek visszavonulnak, pihennek. E szokás kialakulásában természetesen szerepe van az ezen országok nyári éghajlatára jellemző déli hőségnek. Nem véletlen, hogy elsősorban a nyári kánikula idején vágyunk mi is egy kis sziesztára.

Ha túl rövid az éjszaka

Gyakori probléma, hogy rosszul és keveset alszunk. Habár alvásigényünk egyénenként eltérő, azt általánosságban elmondhatjuk, hogy huzamosabb időn keresztül napi 5-6 óra alvás nem elég ahhoz, hogy napközben jól teljesítsünk. Amennyiben nem orvosi kezelést igénylő alvászavarok állnak a kialvatlanság hátterében, hanem folyamatosan időhiányban szenvedünk és emiatt rövidül meg az éjszakai alvásidő, akkor a napközbeni szunyókálás hasznos lehet – tanácsolja dr. Vida Zsuzsanna neurológus, szomnológus, a Sleep Center főorvosa.

A kevesebb néha több

Fontos azonban mértéket tartanunk, mert a túl hosszúra sikeredett napközbeni alvással sajnos épp ellenkező hatást érünk el. Ha a tervezett szundítás másfél óránál továbbra nyúlik, szinte biztos, hogy még fáradtabbak, nyúzottabbak leszünk utána. Szakértők szerint napi 15-20 perc az, amit érdemes délutáni szundításra fordítanunk. Érdekesség, hogy az alvásidő hossza szerint frissülnek fel egyes képességeink is:

– 20 perc elteltével figyelmünk és a motoros képességeink javulnak, melyeknek jó hasznát vesszük például a gépelésben.

– 30-60 perces alvással már a memóriánk is felfrissül és kreativitásunk is szárnyra kap.

– 60-90 perc alatt pedig az alvás már a REM, vagy „gyors szemmozgás” fázisában zajlik. A vizsgálatok szerint ekkor az agynak azok a területei aktívak, amelyek a tanulásban, a gondolkodásban és a dolgok megszervezésében vesznek részt.

Kutatások igazolják, hogy frissítő hatása mellett a napközbeni pihenés a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát és a stresszt is csökkenteni tudja.



Szundi-kisokos

Ha jól esik és lehetőségünk van rá, kialakíthatunk egy olyan napirendet, amiben a pihenés minden nap megközelítőleg azonos időpontra esik. Célszerű ezt a nap közepére, 13 és 15 óra közé tenni.

Használjuk a mobiltelefon ébresztőjét, hogy szunyókálás közben ne kelljen fél szemmel az órát figyelnünk, ha nem szeretnénk elaludni. Ha tudjuk, hogy 30 percünk van pihenésre, akkor eszerint állítsuk be az ébresztőt, így biztosan nem nyúlik a tervezettnél hosszabbra a szieszta.

Jó, ha erre az időre a fényt kizárjuk. Sötétben gyorsabb és pihentetőbb az alvás – erre a célra egy szemfedő is megfelel.

Alvás közben a testhőmérséklet csökken, ezért vékony pléddel takarózzunk be a szunyókálás idejére.

Ne feledjük azonban, hogy a napközbeni aluszékonyságnak, álmosságnak gyakran a nem megfelelő alvásminőség az oka! Ha tehát rendszeresen vágyunk a napközbeni alvásra, feltétlenül keressünk fel alvásspecialista szakembert, aki eldönti, hogy nem kóros folyamat, alvásbetegség áll-e a tünetek hátterében.


www.sleepcenter.hu

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!