A terhesség megszakítása tartós hormonváltozáshoz is vezethet

Szerző: Szimpatika
A családtervezés az ember életének egyik legfontosabb mozzanata, ám vannak nők, akik úgy esnek teherbe, hogy érzelmileg vagy anyagilag nem tudtak felkészülni a kis jövevény fogadására. Ilyenkor sokan élnek azzal a lehetőséggel, hogy elvetetik a magzatot, ám ez hosszú távon is komoly gondokat is okozhat. Nemcsak arról van szó, hogy lelkileg nehéz feldolgozni egy ilyen döntést, hanem, ahogyan azt dr. Bérczy Judit főorvos, a Budai Endokrinközpont endokrinológusa elmondja, ez a beavatkozás akár a hormonrendszerben is tartós változásokat idézhet elő.
„Az élet megszakítása komoly lelki terhet ró az emberre. Az így kialakult hatalmas negatív stressz okozta hormonreakciók következtében fizikális szinten működési zavar jöhet létre a női hormonrendszerben. Kialakulhat tartósan magas prolaktinszint, mely akár daganatos elváltozást is eredményezhet az agyalapi mirigyben (hipofízisben). A menstruációs ciklus tartósan felborulhat, mivel elmarad az érdemi tüszőérés és -repedés, ez pedig a későbbiekben teherbeesési gondokat okozhat. Természetesen magának a beavatkozásnak is vannak veszélyei: sérülhet a méh, esetenként begyulladhat a hashártya, ami sok késői szövődménnyel járhat a kismedencei régióban. Rendkívül ritkán még a méh eltávolítása is szükséges lehet. A leggyakoribb szövődmény a beavatkozás kapcsán kialakuló gyulladás, amely esetenként idültté válik, és alhasi panaszokat, komoly fájdalmat okozhat. Ezenkívül előfordulhatnak összenövések, melyek lezárhatják a petevezetőket, ami meddőséghez vezethet, illetve nagyobb lehet a méhen kívüli terhesség kialakulásának esélye is; ráadásul a spontán vetélések is gyakoribbak azoknál, akik terhesség-megszakításon estek át” – mondja el a főorvosnő.



Később jelentkező problémák

A lehetséges gondok nem érnek véget a kórház elhagyásával. A terhesség megszakításának szövődményei akkor is jelentkezhetnek, amikor a hölgyeknek már sikerült feldolgozniuk a traumát, és úgy döntenek, ők is, és a helyzet is megérett arra, hogy babát vállaljanak. Dr. Bérczy Judit felhívja a figyelmet a később jelentkező problémákra is: „Szövődmények a következő terhesség alatt is jelentkezhetnek, így például a méhszáj-elégtelenség, mely koraszüléssel járhat, bár előfordulása a ma alkalmazott, korszerű módszerek mellett szerencsére ritka.”

Amikor a helyzet még rosszabb lehet

Azok a nők, akik PCOS-ban szenvednek, tudják, hogy a teherbeesés náluk sokszor egy hosszas folyamat eredménye. Így ők még nagyobb kockázatot vállalnak, ha mégis úgy döntenek, nincs még itt az ideje a gyermekvállalásnak.
„Az előzőkben felvázoltak még hatványozottabban jelentenek veszélyt azon hölgyek számára, akik PCOS-ban szenvednek. Sajnos ilyen esetben a nem vállalt gyermek minimálisra csökkenti az esélyt a későbbi terherbeesésre, ami ennél a betegségnél amúgy sem olyan egyszerű” – mondja a szakember.

forrás: Budai Endokrinközpont

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!