A visszeresség a fiatalokat is érintheti

Szerző: Szimpatika
Szeretnénk azt gondolni, hogy amíg az ember fiatal, esetleg még a 30-at sem érte el, addig nem kell különösebben foglalkoznia a testével. Ám dr. Sepa György főorvos, a Trombózisközpont érsebésze elmondta, hogy a visszér bizony nem csak az idősek problémája, hiszen sajnos egyre többen szenvednek tőle a húszas, harmincas korosztályból is. A szakértőt arról kérdeztük, hogy mi lehet ennek az oka.

„A visszeresség általában veleszületett hajlam, kedvezőtlen munkakörülmény, illetve nőknél a terhesség következtében kialakult hormonális státusz megváltozása, valamint a magzat vénákra gyakorolt nyomása következtében alakul ki. Ezek pedig nem olyan események és problémák, amelyek csak és kizárólag az idősebb korosztályt érintenék. Attól, hogy valaki fiatalabb, még oda kell figyelnie arra, hogy mozogjon és megfelelően étkezzen, ahhoz, hogy elkerülhesse vagy késleltethesse a visszeresség kialakulását” – mondja a szakértő.

A kezelés ugyanaz

Mint ahogyan azt láthatjuk, nem csak az időseket érinti ez a probléma. Bár sokan úgy gondolnák, hogy a fiatalabb korban kialakult visszeresség másfajta kezelést igényel és gyorsabb javulással jár, dr. Sepa Györgytől megtudjuk, hogy ez nem így van. „A visszeresség hátterében fiatalabb korban is ugyanaz a probléma áll, mint az idősebb korosztálynál: a mély és a felületes vénás rendszer között megváltoznak a nyomásviszonyok a mélyvénákban kialakult billentyűelégtelenség miatt. Ez pedig azt jelenti, hogy lényegtelen, hogy a páciens idősebb-e vagy fiatalabb – a visszeresség kezelése mindkét esetben azonos. Eltérés inkább abból adódhat, hogy a fiatalok körében gyakoribb az olyan beavatkozás – például a rádiófrekvenciás visszérműtét – amelyeknél nem csak az érprobléma megoldása a fontos szempont, hanem az esztétikai gond orvoslása is” – ismerteti a főorvos úr.


forrás: Trombózisközpont

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!