Milyen vitaminokra van szükség cukorbetegség esetén?

2013. 08. 31.
Szerző: Szimpatika
A diabétesz egy olyan betegség, amelynél a szervezet nem képes a saját cukorszintjét önállóan szabályozni, vagyis a cukorbetegség közvetlen összefüggésbe hozható a táplálkozással. A hosszú távon egészségtelen táplálkozás nemcsak a szívinfarktus kockázatát vagy az agyvérzés veszélyét növeli, hanem a cukorbetegeknél hirtelen súlyosbíthatja az egészségi állapotot is. Ezért a diabéteszben szenvedőknek különösen oda kell figyelniük az egészséges táplálkozásra.

Cukorbetegség esetén sok veszélyes kísérőbetegség – pl. az ér- és a vesekárosodás – előzhető meg többek között a kielégítő vitaminbevitellel. Fontos tudni, hogy a cukorbetegeknek az átlagosnál magasabb a vitaminszükségletük.

A C-vitamin erősíti az immunrendszert és ragyogóvá teszi a bőrt

A C- és az E-vitaminhoz hasonló antioxidánsokat a cukorbetegek szervezete nehezebben veszi fel. Ezért a cukorbetegek antioxidáns-szükséglete lényegesen magasabb. Ezek a vitaminok leküzdik a kórokozókat és a szabad gyököket, így erősítik az immunrendszert. Mivel a szabad gyökök a bőrt is öregítik, a C- és az E-vitamin hatása hasonló a fiatalító krémekéhez. A szervezet csak kis mennyiségű C-vitamint képes tárolni, ezért fontos, hogy rendszeresen vegyünk magunkhoz ebből a vitaminból. Különösen gazdag C-vitaminban a paprika, a narancs és a citrom, de a hüvelyesek is sok C-vitamint tartalmaznak.

A B-vitamin megelőzi a vesekárosodásokat

A B-vitaminok elengedhetetlenek a vese zavartalan működéséhez. Mivel a vesekárosodás a cukorbetegség leggyakoribb kísérőbetegségei közé tartozik, nagyon fontos a B-vitaminok elegendő bevitele. A B-vitaminok leginkább a teljes kiőrlésű termékekben, a hüvelyesekben és a burgonyában fordulnak elő bőségesen.

Cinkre az inzulin tárolásához van szükség

Az inzulin hatásához króm szükséges, cinkre pedig az inzulin tárolásához és a sebgyógyuláshoz van szükség, ezért a cukorbetegeknek fokozottan szükségük van cinkre. A krómbevitelre nem kell figyelni, mert abban csak nagyon ritkán lép fel hiány. A legfontosabb cinkforrások az állati eredetű élelmiszerek. Legmagasabb cinktartalma a májnak van, de aki nem szereti a májat, nyugodtan fogyaszthat más húsokat. Ezenkívül az osztrigában és a napraforgómagban is sok cink található.


forrás: https://gyogyszernelkul.com

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!